Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 224530

Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama


Pitarević, Lovorka; Grubešić, Miloš-Saša; Bujan, Marija; Rončević, Sanda
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama // XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003. str. - (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 224530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama
(Characterization of potable and natural waters by selected analytical methods)

Autori
Pitarević, Lovorka ; Grubešić, Miloš-Saša ; Bujan, Marija ; Rončević, Sanda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka / - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003

ISBN
953-68940-84

Skup
XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
prirodna voda ; tvrdoća vode ; FAAS
(potableand natural water ; water hardness ; FAAS)

Sažetak
Od ukupne količine voda na Zemlji, slatke vode zastupljene su sa 4% dok podzemne slatke vode, koje uz jednostavniju doradu možemo konzumirati, čine svega 1, 05%. Kemijski sastav voda pokazuje značajne varijacije zbog različitog utjecaja geokemijskih procesa trošenja stijena, ali i sve izraženijih antropogenih utjecaja. Zbog toga se javlja potreba preispitivanja zakonskih regulativa o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti, prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda u vidu novih i efikasnijih te postojećih analitičkih metoda određivanja i opisivanja kakvoće. U ovom radu analizirani su uzorci voda koji se uvrštavaju u pitke vode i podliježu redovitoj kontroli zdravstvene ispravnosti, te uzorci prirodnih slatkih voda (Kraljičin zdenac-Medvednica) za koje je poznato da se povremeno koriste u iste svrhe. Svrha rada bila je ukazati na mogućnosti i potrebe određivanja kvalitete pitkih i prirodnih slatkih voda uobičajenim klasičnim i suvremenim instrumentnim analitičkim metodama. U radu su korištene standardne klasične i instrumentne analitičke metode kao i posebne tehnike koje zbog specifičnih zahtjeva nisu navedene propisima. Postupak analize uključivao je: kompleksometriju, oksidimetriju, atomsku apsorpcijsku spektrometriju (AAS), plamenu fotometriju, IR-spektrometriju i tekućinsku kromatografiju visoke djelotvornosti (HPLC). U analizi realnih uzoraka odabrani su pojedini parametri opisani pravilnicima kao što su određivanje tvrdoće vode, kemijska potrošnja kisika, udio klorida, udio pojedinih metala. Uzorci prirodnih voda su također analizirani obzirom na prisutnost ugljikovodika, fosfata i pigmenata na granici voda-sediment, koji su izravni ili neizravni pokazatelji mogućih zagađenja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119641

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pitarević, Lovorka; Grubešić, Miloš-Saša; Bujan, Marija; Rončević, Sanda
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama // XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003. str. - (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Pitarević, L., Grubešić, M., Bujan, M. & Rončević, S. (2003) Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama. U: XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Pitarevi\'{c}, Lovorka and Grube\v{s}i\'{c}, Milo\v{s}-Sa\v{s}a and Bujan, Marija and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, year = {2003}, pages = {---}, keywords = {prirodna voda, tvrdo\'{c}a vode, FAAS}, isbn = {953-68940-84}, title = {Odre\djivanje zna\v{c}ajki pitkih i prirodnih voda odabranim analiti\v{c}kim metodama}, keyword = {prirodna voda, tvrdo\'{c}a vode, FAAS}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pitarevi\'{c}, Lovorka and Grube\v{s}i\'{c}, Milo\v{s}-Sa\v{s}a and Bujan, Marija and Ron\v{c}evi\'{c}, Sanda}, year = {2003}, pages = {---}, keywords = {potableand natural water, water hardness, FAAS}, isbn = {953-68940-84}, title = {Characterization of potable and natural waters by selected analytical methods}, keyword = {potableand natural water, water hardness, FAAS}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font