Pregled bibliografske jedinice broj: 224530
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda odabranim analitičkim metodama // XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003. str. - (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 224530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje značajki pitkih i prirodnih voda
odabranim analitičkim metodama
(Characterization of potable and natural waters by
selected analytical methods)
Autori
Pitarević, Lovorka ; Grubešić, Miloš-Saša ; Bujan, Marija ; Rončević, Sanda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka
/ - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2003
ISBN
953-68940-84
Skup
XVIII hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prirodna voda ; tvrdoća vode ; FAAS
(potableand natural water ; water hardness ; FAAS)
Sažetak
Od ukupne količine voda na Zemlji, slatke vode zastupljene su sa 4% dok podzemne slatke vode, koje uz jednostavniju doradu možemo konzumirati, čine svega 1, 05%. Kemijski sastav voda pokazuje značajne varijacije zbog različitog utjecaja geokemijskih procesa trošenja stijena, ali i sve izraženijih antropogenih utjecaja. Zbog toga se javlja potreba preispitivanja zakonskih regulativa o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti, prirodnih mineralnih, izvorskih i stolnih voda u vidu novih i efikasnijih te postojećih analitičkih metoda određivanja i opisivanja kakvoće. U ovom radu analizirani su uzorci voda koji se uvrštavaju u pitke vode i podliježu redovitoj kontroli zdravstvene ispravnosti, te uzorci prirodnih slatkih voda (Kraljičin zdenac-Medvednica) za koje je poznato da se povremeno koriste u iste svrhe. Svrha rada bila je ukazati na mogućnosti i potrebe određivanja kvalitete pitkih i prirodnih slatkih voda uobičajenim klasičnim i suvremenim instrumentnim analitičkim metodama. U radu su korištene standardne klasične i instrumentne analitičke metode kao i posebne tehnike koje zbog specifičnih zahtjeva nisu navedene propisima. Postupak analize uključivao je: kompleksometriju, oksidimetriju, atomsku apsorpcijsku spektrometriju (AAS), plamenu fotometriju, IR-spektrometriju i tekućinsku kromatografiju visoke djelotvornosti (HPLC). U analizi realnih uzoraka odabrani su pojedini parametri opisani pravilnicima kao što su određivanje tvrdoće vode, kemijska potrošnja kisika, udio klorida, udio pojedinih metala. Uzorci prirodnih voda su također analizirani obzirom na prisutnost ugljikovodika, fosfata i pigmenata na granici voda-sediment, koji su izravni ili neizravni pokazatelji mogućih zagađenja.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija