Pregled bibliografske jedinice broj: 22410
Viktor - kultivar ozimog dvorednog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
Viktor - kultivar ozimog dvorednog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek // Sjemenarstvo, 14 (1997), 5-6; 301-308 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 22410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Viktor - kultivar ozimog dvorednog ječma Poljoprivrednog instituta Osijek
(Viktor - Cultivar of Two-rowed Winter Barlex of The Agricultural Institute Osijek)
Autori
Kovačević, Josip ; Lalić, Alojzije
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 14
(1997), 5-6;
301-308
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; hektolitarska masa zrna; masa 1000 zrna; parametri stabilnosti
(two-rowed winter barley; cultivar; grain yield; malt quality; hectolitre weight; weight of 1000 kernels; stability parameters)
Sažetak
Kultivar Viktor (priznat 1996. god.) ozimog dvorednog ječma u ispitivanjima Sortne komisije, Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Republike Hrvatske bio je višeg uroda zrna, ujednačenijeg zrna, veće hektolitarske mase zrna, bolje otpornosti na polijeganje u odnosu na standardne kultivare Sladoran i Plaisant. Analiza slada ukazuje da je ovaj ječam dobre pivarske odlike, bolji od standardnih kultivara Sladorana i Plaisanta. Parametri stabilnosti uroda zrna hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna ukazuju na povoljnu reakciju kultivara Viktor prema različitim uvjetima proizvodnje. Ovaj kultivar je većeg uroda zrna, veće hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna u svim uvjetima proizvodnje u odnosu na prosjek pokusa, a u povoljnijim uvjetima uzgoja urod zrna i hektolitarska masa zrna imaju tendenciju povećanja (b > 0).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts