Pregled bibliografske jedinice broj: 223285
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj pulpi mandarina i klementina
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj pulpi mandarina i klementina, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 223285 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje flavanon glikozida i polimetoksi flavona u svježoj i prerađenoj pulpi mandarina i klementina
(Investigation of flavanone glycosides and polimetoxylated flavones in raw and processed pulp of mandarin and clementine)
Autori
Jagar, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.10
Godina
2005
Stranica
66
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
flavanon glikozidi; klementina; mandarina; polifenolni spojevi; polimetoksi flavoni
(clementine; mandarin; flavanone glycosides; polyfenols; polymetoxilated flavones)
Sažetak
U četiri sorte mandarina (Citrus Unshiu Marcovich Saigon, Citrus Unshiu Marcovich Owari, Citrus Clementine Corsica SRA 63 i Citrus Clementine Hernandinas) određivani su flavanon glikozidi (FG) i polimetoksi flavoni (PMF). Također je ispitivana stabilnost flavanon glikozida i polimetoksi flavona prilikom prerade mandarina u sokove i džemove. Ispitivane pulpe od flavanon glikozida sadrže narirutin, hesperidin, naringin, poncirin i didimin, a od polimetoksi flavona sinensetin, nobiletin i tangeretin. Tijekom prerade u sok, količina flavanon glikozida i polimetoksi flavona bila je relativno stabilna, dok se prilikom prerade u džem smanjila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija