Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 222992

ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA


Biček, Martina
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 222992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA
(DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PEELS)

Autori
Biček, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2005

Stranica
74

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
mandarina; kora; karotenoidni pigmenti; HPLC
(mandarin; peel; carotenoid pigments; HPLC)

Sažetak
U ovom radu određeni su karotenoidni pigmenti u svježim i prerađenim korama mandarina i klementina. U tu svrhu korištene su četiri sorte mandarina: Citrus Unshiu cv. Owari i Saigon te Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63 i Hernandinas. Kore mandarina i klementina podvrgnute su procesu kandiranja i sušenja radi dobivanja proizvoda, kandirane i sušene kore. Svježim te kandiranim i sušenim korama određen je fizikalno – kemijski sastav. Karotenoidni pigmenti u kori mandarina kao i u proizvodima, određeni su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV – VIS Diode Array detekciju. Karotenoidni pigmenti određeni u svježim te kandiranim i sušenim korama bili su: lutein, zeaksantin, β -kriptoksantin, α -karoten, β -karoten. Postupci kandiranja i sušenja značajno su utjecali na smanjenje svih karotenoidnih pigmenata, a naročito na smanjenje β -karotena koji se pokazao kao najnestabilniji. Kod postupka kandiranja najstabilniji bio je β -kriptoksantin, dok je kod postupka sušenja najstabilniji bio α -karoten.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biček, Martina
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Biček, M. (2005) 'ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{c}ek, Martina}, year = {2005}, pages = {74}, keywords = {mandarina, kora, karotenoidni pigmenti, HPLC}, title = {ODRE\DJIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJE\v{Z}IM I PRERA\DJENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA}, keyword = {mandarina, kora, karotenoidni pigmenti, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bi\v{c}ek, Martina}, year = {2005}, pages = {74}, keywords = {mandarin, peel, carotenoid pigments, HPLC}, title = {DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PEELS}, keyword = {mandarin, peel, carotenoid pigments, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font