Pregled bibliografske jedinice broj: 222992
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 222992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE KAROTENOIDNIH PIGMENATA U SVJEŽIM I PRERAĐENIM KORAMA MANDARINA I KLEMENTINA
(DETERMINATION OF CAROTENOID PIGMENTS IN FRESH AND PROCESSED MANDARINE´S AND CLEMENTINE´S PEELS)
Autori
Biček, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2005
Stranica
74
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
mandarina; kora; karotenoidni pigmenti; HPLC
(mandarin; peel; carotenoid pigments; HPLC)
Sažetak
U ovom radu određeni su karotenoidni pigmenti u svježim i prerađenim korama mandarina i klementina. U tu svrhu korištene su četiri sorte mandarina: Citrus Unshiu cv. Owari i Saigon te Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63 i Hernandinas. Kore mandarina i klementina podvrgnute su procesu kandiranja i sušenja radi dobivanja proizvoda, kandirane i sušene kore. Svježim te kandiranim i sušenim korama određen je fizikalno – kemijski sastav. Karotenoidni pigmenti u kori mandarina kao i u proizvodima, određeni su primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV – VIS Diode Array detekciju. Karotenoidni pigmenti određeni u svježim te kandiranim i sušenim korama bili su: lutein, zeaksantin, β -kriptoksantin, α -karoten, β -karoten. Postupci kandiranja i sušenja značajno su utjecali na smanjenje svih karotenoidnih pigmenata, a naročito na smanjenje β -karotena koji se pokazao kao najnestabilniji. Kod postupka kandiranja najstabilniji bio je β -kriptoksantin, dok je kod postupka sušenja najstabilniji bio α -karoten.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija