Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 222915

PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA


Boras, Marija
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 222915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA
(THE COMPOSITION OF PHENOLS AND CAROTENOIDS IN APRICOTS DURING THE RIPENING)

Autori
Boras, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.02

Godina
2005

Stranica
56

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
fenolni spojevi; karotenoidni spojevi; marelica
(phenolic compounds; charotenoids; apricot)

Sažetak
Tijekom zrenja marelica različitih sorti uzgojenih u Baranji i dolini Neretve promjene polifenola i karotenoida su određene upotrebom HPLC sa UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezrelo voće imalo je najveći udio fenola, koji se smanjivao u srednje zrelom voću, dok je udio fenola u konzumno zrelom voću bio sličan kao i u srednje zrelom voću. Od polifenola, flavan-3-oli, klorogenska kiselina i kvercetin-3-rutinozid su bili dominantni u svim stupnjevima zrelosti kod obje sorte marelica. Količina fenola tijekom zrenja marelica ovisila je o sorti, dok geografsko područje nije bitno utjecalo na koncentraciju polifenola Tijekom zrenja količine karotenoida značajno su porasle, posebno β -karoten koji predstavlja između 70% i 85% ukupnih karotenoida. β -Karoten i γ -karoten određeni su u obje sorte, dok su α -karoten, zeaksantin i lutein pronađeni u sorti Mađarska najbolja. Na koncentraciju karotenoida značajno su utjecali područje uzgoja i sorta, a veća koncentracija određena je u marelicama uzgojenim u Mediteranskom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boras, Marija
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Boras, M. (2005) 'PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Marija}, year = {2005}, pages = {56}, keywords = {fenolni spojevi, karotenoidni spojevi, marelica}, title = {PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA}, keyword = {fenolni spojevi, karotenoidni spojevi, marelica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Marija}, year = {2005}, pages = {56}, keywords = {phenolic compounds, charotenoids, apricot}, title = {THE COMPOSITION OF PHENOLS AND CAROTENOIDS IN APRICOTS DURING THE RIPENING}, keyword = {phenolic compounds, charotenoids, apricot}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font