Pregled bibliografske jedinice broj: 222915
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 222915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENE FENOLNIH I KAROTENOIDNIH SPOJEVA U MARELICAMA TIJEKOM ZRENJA
(THE COMPOSITION OF PHENOLS AND CAROTENOIDS IN APRICOTS DURING THE RIPENING)
Autori
Boras, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.02
Godina
2005
Stranica
56
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
fenolni spojevi; karotenoidni spojevi; marelica
(phenolic compounds; charotenoids; apricot)
Sažetak
Tijekom zrenja marelica različitih sorti uzgojenih u Baranji i dolini Neretve promjene polifenola i karotenoida su određene upotrebom HPLC sa UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezrelo voće imalo je najveći udio fenola, koji se smanjivao u srednje zrelom voću, dok je udio fenola u konzumno zrelom voću bio sličan kao i u srednje zrelom voću. Od polifenola, flavan-3-oli, klorogenska kiselina i kvercetin-3-rutinozid su bili dominantni u svim stupnjevima zrelosti kod obje sorte marelica. Količina fenola tijekom zrenja marelica ovisila je o sorti, dok geografsko područje nije bitno utjecalo na koncentraciju polifenola Tijekom zrenja količine karotenoida značajno su porasle, posebno β -karoten koji predstavlja između 70% i 85% ukupnih karotenoida. β -Karoten i γ -karoten određeni su u obje sorte, dok su α -karoten, zeaksantin i lutein pronađeni u sorti Mađarska najbolja. Na koncentraciju karotenoida značajno su utjecali područje uzgoja i sorta, a veća koncentracija određena je u marelicama uzgojenim u Mediteranskom području.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija