Pregled bibliografske jedinice broj: 222775
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 222775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom
(Influence of temperature and particle size on the extraction of total polyphenols from grape seeds with 50% aqueous ethanol)
Autori
Molnar, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.05
Godina
2005
Stranica
46
Mentor
Tomas, Srećko
Ključne riječi
sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica
(grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size)
Sažetak
U ovom radu je ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije ukupnih polifenola na temperaturama 25°C, 40°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C i pri omjeru sjemenke-50%-tni etanol (R) 40 mL/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom praćena je na temperaturama 25°C, 50°C i 80°C, na tri klase veličina čestica (> 0, 63) mm, (0, 4 – 0, 63) mm i (0, 16 – 0, 4) mm. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteauova metoda. Za obradu podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Peleg-ov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da se povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA