Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 222775

Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom


Molnar, Maja
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 222775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom
(Influence of temperature and particle size on the extraction of total polyphenols from grape seeds with 50% aqueous ethanol)

Autori
Molnar, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.05

Godina
2005

Stranica
46

Mentor
Tomas, Srećko

Ključne riječi
sjemenke grožđa; 50%-tna vodena otopina etanola; ekstrakcija kruto-tekuće; ukupni polifenoli; temperatura ekstrakcije; veličina čestica
(grape seeds; 50% aqueous ethanol; solid-liquid extraction; total polyphenols; extraction temperatures; particle size)

Sažetak
U ovom radu je ispitivan utjecaj temperature na prinos ekstrakcije ukupnih polifenola na temperaturama 25°C, 40°C, 50°C, 60°C, 70°C, 80°C i pri omjeru sjemenke-50%-tni etanol (R) 40 mL/g. Kinetika ekstrakcije ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom praćena je na temperaturama 25°C, 50°C i 80°C, na tri klase veličina čestica (> 0, 63) mm, (0, 4 – 0, 63) mm i (0, 16 – 0, 4) mm. Za određivanje koncentracije ukupnih polifenola u ekstraktu korištena je Folin-Ciocalteauova metoda. Za obradu podataka ekstrakcije korišten je neeksponencijalni dvoparametarski matematički model (modificirani Peleg-ov model) koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima. Rezultati su pokazali da se povišenjem temperature i smanjenjem veličine čestica povećava brzina ekstrakcije i koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113005

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Srećko Tomas (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Molnar, Maja
Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Molnar, M. (2005) 'Utjecaj temperature i veličine čestica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki grožđa 50%-tnim etanolom', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Maja}, year = {2005}, pages = {46}, keywords = {sjemenke gro\v{z}\dja, 50\%-tna vodena otopina etanola, ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, ukupni polifenoli, temperatura ekstrakcije, veli\v{c}ina \v{c}estica}, title = {Utjecaj temperature i veli\v{c}ine \v{c}estica na ekstrakciju ukupnih polifenola iz sjemenki gro\v{z}\dja 50\%-tnim etanolom}, keyword = {sjemenke gro\v{z}\dja, 50\%-tna vodena otopina etanola, ekstrakcija kruto-teku\'{c}e, ukupni polifenoli, temperatura ekstrakcije, veli\v{c}ina \v{c}estica}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Molnar, Maja}, year = {2005}, pages = {46}, keywords = {grape seeds, 50\% aqueous ethanol, solid-liquid extraction, total polyphenols, extraction temperatures, particle size}, title = {Influence of temperature and particle size on the extraction of total polyphenols from grape seeds with 50\% aqueous ethanol}, keyword = {grape seeds, 50\% aqueous ethanol, solid-liquid extraction, total polyphenols, extraction temperatures, particle size}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font