Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 22017

Mogućnost primjene električnih impedancijskih izmjera za određivanje kakvoće junećeg mesa


Karakaš, Aneta
Mogućnost primjene električnih impedancijskih izmjera za određivanje kakvoće junećeg mesa, 1999., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 22017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost primjene električnih impedancijskih izmjera za određivanje kakvoće junećeg mesa
(Possibilitys of applementation of electrical impedance for determination of beef meat quality)

Autori
Karakaš, Aneta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.05

Godina
1999

Stranica
178

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
impedancija; juneće meso; kvaliteta
(impedance; beef meat; quality)

Sažetak
Istraživanja o predviđenom sastavu m. psoas major u 20 junadi izvršena su u klaonici s dvoelektrodnim mjerilom Carnetest III i četveroelektrodnim profesionalnim analizatorom impedancije HPLCR Meter 4244A. Električne izmjere se na velikom psoasnom mišiću visećih polovica 15 cm od zgloba križne kosti. S mjesta električnih mjerenja uzeti su mišićni uzorci za kemijsku analizu sadržaja ukupne vode, bjelančevina, masti pepela i suhe tvari. Linearna i regresiona analiza dobijena između električnih i kemiskih analiza pokazuje da dvoelektrodno mjerilo i četveroelektrodni impedancijski analizator gotovo s jednakom sigurnošću predviđaju sastav m. psoas major. Prema izmjerama modula impedancije Meter nešto bolje predviđa sadržaj vode od Carnetesta, dok postotak masti u m. psoas major ovim izmjerama nešto uvjerljivije predskazuje Carneest od metera. Mjerenje faznog kuta uspješnije predskazuje sastav m. psoas major. Carnetestom III mjerene vrijednosti faznog kuta uvjerljivije predviđaju sadržaj vode i masti od onih dobijenih Meterom. Dvoelektrodnim elektroničnim mjerilom, Carnetest III s velikom sigurnošću i jednostavnošću primjene može odrediti sastav m. psoas major u junadi na liniji klanja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058506

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aneta Karakaš (autor)

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karakaš, Aneta
Mogućnost primjene električnih impedancijskih izmjera za određivanje kakvoće junećeg mesa, 1999., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
Karakaš, A. (1999) 'Mogućnost primjene električnih impedancijskih izmjera za određivanje kakvoće junećeg mesa', doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karaka\v{s}, Aneta}, year = {1999}, pages = {178}, keywords = {impedancija, june\'{c}e meso, kvaliteta}, title = {Mogu\'{c}nost primjene elektri\v{c}nih impedancijskih izmjera za odre\djivanje kakvo\'{c}e june\'{c}eg mesa}, keyword = {impedancija, june\'{c}e meso, kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karaka\v{s}, Aneta}, year = {1999}, pages = {178}, keywords = {impedance, beef meat, quality}, title = {Possibilitys of applementation of electrical impedance for determination of beef meat quality}, keyword = {impedance, beef meat, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font