Pregled bibliografske jedinice broj: 219265
Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane
Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane // Mljekarstvo, 55 (2005), 2; 101-112 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 219265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav masnih kiselina majčinog mlijeka i pripravaka dječje hrane
(Fatty Acid Composition of Human Milk and Infant Formulas)
Autori
Delaš, Ivančica ; Kaćunko, Tanja ; Beganović, Jasna ; Delaš, Frane
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 2;
101-112
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
dugolančane polinezasićene masne kiseline; majčino mlijeko; pripravci dječje hrane; dojenčad
(long chain polyunsaturated fatty acids; human milk; infant formulas; infants; breastfeeding)
Sažetak
Odgovarajući sastav masnih kiselina membranskih lipida nužan je za izgradnju i funkciju nervnog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Ova sinteza moždanih struktura uključuje sintezu složenih lipida, od kojih mnogi u značajnoj mjeri sadrže esencijalne masne kiseline i njihove više homologe. Zadaća ovog rada bila je istražiti u kojoj mjeri sastav masnih kiselina ponuđene dječje hrane zadovoljava potrebe za esencijalnim masnim kiselinama. Ukupni lipidi iz uzoraka mlijeka dojilja i iz pripravaka dječje hrane ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Nakon pripreme metilnih estera, sastav masnih kiselina određen je plinskom kromatografijom. Posebna pažnja usmjerena je na sadržaj dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina. Rezultati pokazuju da većina pripravaka dječje hrane, namijenjenih supstituciji majčinog mlijeka, sadrži srednjelančane masne kiseline (C 10:0, C 12:0), kao i ostale zasićene masne kiseline u količini dovoljnoj za energetske potrebe dojenčadi. Iako je linolna kiselina (C18:2, n-6) bila prisutna u omjeru koji bi trebao zadovoljiti potrebe za esencijalnim masnim kiselinama, većina preparata nije sadržavala dovoljne količine dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, neophodnih za nesmetani razvoj mozga, unatoč stalnim preporukama da ove kiseline treba koristiti kao dodatak hrani za dojenčad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108068
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abs.
- Foodline
- Toxline
- CAB Health
- Agris
- Chemical Abstracts Searc