Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 218570

Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima


Kemić-Matijević, Nataša
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 218570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima
(Method validation for determination of sodium chloride in food)

Autori
Kemić-Matijević, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2005

Stranica
117

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
juhe; metoda po Mohr-u; natrijev klorid; potenciometrijska titracija; validacija metode
(Soups; Mohr's method; sodium chloride; potentiometric titration; validation method)

Sažetak
Cilj ovog istraživavanja bio je dvojak. Prvi cilj ovog rada je bio validirati metodu potenciometrijske titracije natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima pri čemu su provjereni slijedeći parametri validacije: linearnost, preciznost, točnost, robustnost i selktivnost, te je određena granica kvantifikacije. Na temelju dobivenih rezultata (linearnost: r = 0, 9996 ; preciznost: RSD manje od 0, 65 ; točnost: iskorištenje = 100, 15 % ; granica kvantifikacije 0, 3 %NaCl) zaključeno je da je upotrijebljena metoda prikladna za točno i precizno određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima. Nadalje cilj ovog rada je bio usporediti prethodno validiranu metodu s metodom po Mohr-u koja je prema našem Pravilniku standardna metoda određivanja natrijevog klorida. Nakon provedene statističke analize dobivenih rezultata, a prema primijenjenim statističkim parametrima, zaključeno je da se potenciometrijska metoda, budući da je brža, lakša za upotrebu i preciznija, može koristiti za određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kemić-Matijević, Nataša
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kemić-Matijević, N. (2005) 'Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kemi\'{c}-Matijevi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2005}, pages = {117}, keywords = {juhe, metoda po Mohr-u, natrijev klorid, potenciometrijska titracija, validacija metode}, title = {Validacija metoda za odre\djivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima}, keyword = {juhe, metoda po Mohr-u, natrijev klorid, potenciometrijska titracija, validacija metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kemi\'{c}-Matijevi\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2005}, pages = {117}, keywords = {Soups, Mohr's method, sodium chloride, potentiometric titration, validation method}, title = {Method validation for determination of sodium chloride in food}, keyword = {Soups, Mohr's method, sodium chloride, potentiometric titration, validation method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font