Pregled bibliografske jedinice broj: 218570
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima, 2005., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 218570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija metoda za određivanje natrijevog klorida u prehrambenim proizvodima
(Method validation for determination of sodium chloride in food)
Autori
Kemić-Matijević, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2005
Stranica
117
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
juhe; metoda po Mohr-u; natrijev klorid; potenciometrijska titracija; validacija metode
(Soups; Mohr's method; sodium chloride; potentiometric titration; validation method)
Sažetak
Cilj ovog istraživavanja bio je dvojak. Prvi cilj ovog rada je bio validirati metodu potenciometrijske titracije natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima pri čemu su provjereni slijedeći parametri validacije: linearnost, preciznost, točnost, robustnost i selktivnost, te je određena granica kvantifikacije. Na temelju dobivenih rezultata (linearnost: r = 0, 9996 ; preciznost: RSD manje od 0, 65 ; točnost: iskorištenje = 100, 15 % ; granica kvantifikacije 0, 3 %NaCl) zaključeno je da je upotrijebljena metoda prikladna za točno i precizno određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima. Nadalje cilj ovog rada je bio usporediti prethodno validiranu metodu s metodom po Mohr-u koja je prema našem Pravilniku standardna metoda određivanja natrijevog klorida. Nakon provedene statističke analize dobivenih rezultata, a prema primijenjenim statističkim parametrima, zaključeno je da se potenciometrijska metoda, budući da je brža, lakša za upotrebu i preciznija, može koristiti za određivanje udjela natrijevog klorida u juhama i dodacima jelima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija