Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 215003

Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela


Kovačević, Dragan; Kordić, Jasna; Mastanjević, Krešimir
Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela // Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 215003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela
(Determination od unfreezable water in doughts by application of mathematical models)

Autori
Kovačević, Dragan ; Kordić, Jasna ; Mastanjević, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta - , 2005

Skup
3. International Congress FLOUR-BREAD 05 and 5. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.10.2005. - 29.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tijesto; nesmrzljiva voda; matematički modeli
(dough; unfreezable water; mathematical models)

Sažetak
U radu je primjenom Heldman-ovog modela u temperaturnom intervalu od početne temperature smrzavanja (Ti) do -40 ˚ C ispitan utjecaj amidiranog pektina (PEKTIN AMIDA AF 010-A) na udio nesmrzljive vode i leda u modelnim vodenim otopinama i tijestu (sistem: brašno-voda). Eksperimenti su provedeni s 10 uzoraka modelnih otopina i 10 uzoraka tijesta s različitim masenim udjelom amidiranog pektina (w = 0, 5 – 5%). Za pripremu uzoraka tijesta korišteno je brašno s masenim udjelom vode 11, 8%, masenim udjelom pepela od 0, 55%, te moći upijanja vode od 57%. Sniženjem temperature maseni udio nesmrzljive vode u uzorcima modelnih otopina i tijesta s konstantnim masenim udjelima amidiranog pektina eksponecijalno pada dok pri temperaturama nižim od – 40 ˚ C poprima konstantne vrijednosti. Povećanjem masenog udjela amidiranog pektina u uzorcima tijesta i modelnih otopina povećava se i maseni udio nesmrzljive vode pri svim temperaturama zamrzavanja u zadanom temperaturnom intervalu. Povećanje masenog udjela nesmrzljive vode veće je u uzorcima tijesta u odnosu na modeln

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Kordić, Jasna; Mastanjević, Krešimir
Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela // Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05 / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Opatija, Hrvatska, 2005. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovačević, D., Kordić, J. & Mastanjević, K. (2005) Određivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matematičkih modela. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka 3. međunarodnog kongresa i 5. hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna BRAŠNO-KRUH 05.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kordi\'{c}, Jasna and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {tijesto, nesmrzljiva voda, matemati\v{c}ki modeli}, title = {Odre\djivanje nesmrzljive vode u tijestu primjenom matemati\v{c}kih modela}, keyword = {tijesto, nesmrzljiva voda, matemati\v{c}ki modeli}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kordi\'{c}, Jasna and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2005}, pages = {64}, keywords = {dough, unfreezable water, mathematical models}, title = {Determination od unfreezable water in doughts by application of mathematical models}, keyword = {dough, unfreezable water, mathematical models}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font