Pregled bibliografske jedinice broj: 209196
Ostatci štetnih tvari u mlijeku
Ostatci štetnih tvari u mlijeku // Mljekarski list, 2 (2005), 35-38 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 209196 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ostatci štetnih tvari u mlijeku
(Bioresidues in raw milk)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 2
(2005);
35-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
rezidua; mlijeko
(residues; milk)
Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi su i dalje, unatoč suvremenim načelima proizvodnje, izvori štetnih tvari koje sustavno ugrožavaju zdravlje potrošača. Osim patogenim mikroorganizmima, ljudsko zdravlje je danas više nego ikad ugroženo različitim kemijskim tvarima čija masovna primjena u intenzivnoj stočarskoj proizvodnji ipak za sobom nosi i neželjene posljedice. Najznačajniji putevi kemijskog onečišćenja mlijeka su upotreba veterinarskih lijekova u terapijske svrhe, njihov dodatak stočnoj hrani, upotreba kemijskih sredstava u zaštiti bilja, suzbijanju nametnika, pri pranju i dezinfekciji vimena i opreme za mužnju. Najvažnije skupine kemijskih rezidua su antibiotici, antiparazitici, hormoni i hormonima slične tvari, potom poliklorirani bifenili, mikotoksini (aflatoksini), nitrozamini, teške kovine (kadmij, olovo) i pesticidi. Na prisustvo teško razgradivih tvari u okolišu industrijskog podrijetla (teške kovine, poliklorirani bifenili) ne možemo značajno utjecati, međutim savjesnim pristupom ipak se mogu spriječiti naknadna kemijska onečišćenja mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA