Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 209035

Utjecaj bakteriocina na mikrobiološku kakvoću fermentiranih kobasica


Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana
Utjecaj bakteriocina na mikrobiološku kakvoću fermentiranih kobasica // Meso, 7 (2005), 3; 43-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 209035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bakteriocina na mikrobiološku kakvoću fermentiranih kobasica
(Influence of bacteriocins on microbiological quality of fermented sausages)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana

Izvornik
Meso (1332-0025) 7 (2005), 3; 43-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
bacteriocini; fermentirane kobasice; patogeni mikroorganizmi
(bacteriocins; fermented sausafes; pathogens)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline tijekom fermentacije svojom metaboličkom aktivnošću stvaraju nepovoljne uvjete za rast i razvoj mikroorganizama. Izravnu antimikrobnu aktivnost ispoljavaju preko organskih kiselina (mliječna, octena, propionska), vodikovog peroksida, diacetila, ugljičnog dioksida i bakteriocina. Bakteriocini su mikrobni peptidi ili proteini koji sprečavaju rast ili čak uništavaju druge bakterije. Mnogobrojnim istraživanjima utvrđen je njihov antimikrobni učinak u kontroliranim laboratorijskim uvjetima kao i u proizvodnji različitih fermentiranih proizvoda. Ipak, djelovanje bakteriocina u supstratu može biti smanjeno ili onemogućeno na više načina, npr. vezanjem na masno tkivo i otežanim prodiranjem kroz čvrsti supstrat, zatim prirodnim proteolitičkim enzimima i drugim inhibitorima. Osim toga, djelotvornost im uvelike ovisi i o temperaturi, pH, dodacima i aditivima. Stoga je za svrsishodnu primjenu pojedinog bakteriocinogenog soja ili bakteriocina nužno osigurati i optimalne uvjete za ispoljavanje maksimalnog antimikrobnog učinka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Filipović, Ivana
Utjecaj bakteriocina na mikrobiološku kakvoću fermentiranih kobasica // Meso, 7 (2005), 3; 43-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L. & Filipović, I. (2005) Utjecaj bakteriocina na mikrobiološku kakvoću fermentiranih kobasica. Meso, 7 (3), 43-47.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2005}, pages = {43-47}, keywords = {bacteriocini, fermentirane kobasice, patogeni mikroorganizmi}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj bakteriocina na mikrobiolo\v{s}ku kakvo\'{c}u fermentiranih kobasica}, keyword = {bacteriocini, fermentirane kobasice, patogeni mikroorganizmi} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2005}, pages = {43-47}, keywords = {bacteriocins, fermented sausafes, pathogens}, journal = {Meso}, volume = {7}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of bacteriocins on microbiological quality of fermented sausages}, keyword = {bacteriocins, fermented sausafes, pathogens} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Food technology & Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font