Pregled bibliografske jedinice broj: 208309
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, VI (2005), 5; 36-42 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 208309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.
(Significance of halofilic bacteria in meat and fish processing.)
Autori
Mioković, Branimir ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) VI
(2005), 5;
36-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
sol; soljenje; salamurenje; halofilne bakterije
(salt; salting; curing; halofilic bacteria)
Sažetak
Soljenje, kao najstariji oblik konzerviranja hrane na razvoj mikroorganizama djeluje na način da sol oduzima vodu, a kao posljedica toga je sistiranje rasta, sporuliranje ili ugibanje bakterija. Bakterije koje mogu živjeti u medijima s povećanom količinom soli nazivaju se halofilne bakterije. U okviru ovog rada prikazali smo vrste i značenje halofilnih bakterija u preradi namirnica životinjskog podrijetla. Vrsta i broj bakterija u soljenim namirnicama različita je, a ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu hrane, koncentraciju soli, uvjete skladištenja (temperatura, način pakiranja) i dr. Kvarenje hrane uzrokovano halofilnim bakterijama očituje se promjenama njezinih organoleptičkih svojstava (promjena boje, pojava sluzi, a ponekad i pojava stranog mirisa i plina). Većina halofilnih mikroorganizama nije patogena za čovjeka, osim bakterija iz roda Vibrio, Bacillus, Pseudomonas, Staphylococcus, Clostridium i Salmonella vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Index Medicus
- Food Technology & Biotechnology
- CAB Abstracts
- Zoological Record