Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 208309

Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.


Mioković, Branimir; Zdolec, Nevijo
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, VI (2005), 5; 36-42 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 208309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.
(Significance of halofilic bacteria in meat and fish processing.)

Autori
Mioković, Branimir ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) VI (2005), 5; 36-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
sol; soljenje; salamurenje; halofilne bakterije
(salt; salting; curing; halofilic bacteria)

Sažetak
Soljenje, kao najstariji oblik konzerviranja hrane na razvoj mikroorganizama djeluje na način da sol oduzima vodu, a kao posljedica toga je sistiranje rasta, sporuliranje ili ugibanje bakterija. Bakterije koje mogu živjeti u medijima s povećanom količinom soli nazivaju se halofilne bakterije. U okviru ovog rada prikazali smo vrste i značenje halofilnih bakterija u preradi namirnica životinjskog podrijetla. Vrsta i broj bakterija u soljenim namirnicama različita je, a ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu hrane, koncentraciju soli, uvjete skladištenja (temperatura, način pakiranja) i dr. Kvarenje hrane uzrokovano halofilnim bakterijama očituje se promjenama njezinih organoleptičkih svojstava (promjena boje, pojava sluzi, a ponekad i pojava stranog mirisa i plina). Većina halofilnih mikroorganizama nije patogena za čovjeka, osim bakterija iz roda Vibrio, Bacillus, Pseudomonas, Staphylococcus, Clostridium i Salmonella vrste.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053372

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Branimir Mioković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioković, Branimir; Zdolec, Nevijo
Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe. // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, VI (2005), 5; 36-42 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Mioković, B. & Zdolec, N. (2005) Značenje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, VI (5), 36-42.
@article{article, author = {Miokovi\'{c}, Branimir and Zdolec, Nevijo}, year = {2005}, pages = {36-42}, keywords = {sol, soljenje, salamurenje, halofilne bakterije}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {VI}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Zna\v{c}enje halofilnih bakterija u preradi mesa i ribe.}, keyword = {sol, soljenje, salamurenje, halofilne bakterije} }
@article{article, author = {Miokovi\'{c}, Branimir and Zdolec, Nevijo}, year = {2005}, pages = {36-42}, keywords = {salt, salting, curing, halofilic bacteria}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {VI}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Significance of halofilic bacteria in meat and fish processing.}, keyword = {salt, salting, curing, halofilic bacteria} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Index Medicus
  • Food Technology & Biotechnology
  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font