Pregled bibliografske jedinice broj: 20785
Utvrđivanje prehrambenog statusa, modeliranje i optimiranje prehrane u učeničkim domovima
Utvrđivanje prehrambenog statusa, modeliranje i optimiranje prehrane u učeničkim domovima, 1998., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 20785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje prehrambenog statusa, modeliranje i optimiranje prehrane u učeničkim domovima
(DETERMINATION OF NUTRITIONAL STATUS, MODELING AND OPTIMIZATION OF NOURISMENT
IN BOARDING SCHOOLS)
Autori
Gajdoš, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
1998
Stranica
118
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Ključne riječi
antropometrija; energetski unos; linearno optimiranje
(anthropometry; nutrition status; food intake of youth populatin; linear programming)
Sažetak
Pravilna prehrana je preduvjet odrzavanja zdravlja pojedinca i
populacijske skupine. Takodjer je vrlo bitan cimbenik pravilnog tjelesnog i
psihickog razvoja mladih u adolescentskoj dobi.
Problem prehrane djevojaka i mladica smjestenih u ucenicke domove
predstavlja koristenje razlicitih internih normativa koji nisu uskladjeni sa
dnevnim potrebama energije i nutrijenata ovisno o dobi i spolu.
Svrha rada bio je utvrdit prehrambeni status djevojaka i mladica koji
su smjesteni u ucenickim domovima. Zatim usporediti energetske i
nutritivne sadrzaje drustveno organiziranih obroka sa RDA preporukama i
ocijeniti odstupanja. Provedena su mjerenja na uzorku od 518 djevojaka i
599 mladica, a mjerene su slijedece antropometrijske velicine: visina tijela,
masa tijela, opseg prsa, trbuha i kukova te kozni nabori ledja i nadlaktice.
Provedena su ispitivanja energetskog i nutritivnog sadrzaja obroka.
Rezultati antropometrijskih velicina analizirani su utvrdjivanjem
raspodjele gustoce vjerojatnosti i izracunavanjem prva cetiri statisticka
momenta (srednja vrijednost, varijanca, momenti asimetrije). Usporedbom
antropometrijskih parametara s referentnom skupinom preporucenom od
WHO, zakljuceno je da je skupina ispitanika pravilno uhranjena i relativno
dobro razvijena. Istrazivanjem nutritivnog sadrzaja obroka utvrdjena je
neujednacenost i odstupanje od RDA vrijednosti.
Primjenom matematickog modeliranja i linearnog optimiranja moguce
je planirati jelovnike kojima bi se utvrdjeni nedostaci uklonili uz minimalnu
cijenu troskova prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski