Pregled bibliografske jedinice broj: 206752
Prehrana, zdravlje i turizam
Prehrana, zdravlje i turizam // Knjiga izlaganja na znanstvenom skupu "Zdravstveni i lječilišni turizam - metode i programi" / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2005. str. 54-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 206752 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana, zdravlje i turizam
(Nutrition, health and tourism)
Autori
Avelini Holjevac, Ivanka ; Varljen, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Knjiga izlaganja na znanstvenom skupu "Zdravstveni i lječilišni turizam - metode i programi"
/ Ivanišević, Goran - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2005, 54-62
Skup
Zdravstveni i lječilišni turizam - metode i programi
Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 09.09.2005. - 11.09.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
turizam; gastronomija; prehrana; zdravlje; ekonomija
(tourism; gastronomy; nutrition; health; economy)
Sažetak
Prehrana i turizam dva su područja sve većeg znanstvenog interesa različitih znanosti. Povezuje ih predmet istraživanja - prehrana čovjeka - turista - putnika, njegove potrebe, želje i očekivanja koje se stalno mijenjaju i sve su veće. Ovaj rad naglašava značaj interdisciplinarnosti istraživanja dvaju znanstvenih područja, biokemije i ekonomije turizma. Karika koja ih povezuje je hrana i prehrana. Cilj ovoga rada je ukazati na potrebu povezivanja saznanja iz područja biokemije, ekonomije i prehrane turista. Njihova zajednička istraživanja mogu doprinijeti održavanju zdravlja i produženju života čovjeka te većem zadovoljstvu turista. Rezultati istraživanja slue povećanju kvalitete života čovjeka, kvalitete turističke ponude te ekonomskih efekata turizma. Turizam ili "industrija bez dima" ili "industrija slobodnog vremena" bit će jedna od najvećih svjetskih industrija ovoga stoljeća, a gastronomija i prehrana turista sve su važniji elementi kvalitete turističke ponude.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0062045
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija