Pregled bibliografske jedinice broj: 20476
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
Lovran, 1998. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 20476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi
(Our experience about mediterranean menu in tourism offer)
Autori
Mesaroš-Kanjski, Elika ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica ; Jonjić, Anto ; Šimatović, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
/ - Lovran, 1998
Skup
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 22.10.1998. - 24.10.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mediteranska prehrana; turizam; Hrvatska
(mediterranean diet; tourism; Croatia)
Sažetak
Hrvatska je neprijeporno mediteranska zemlja sa svim zna~ajkama i prednostima duge tradicije i odabira vrlo kvalitetne i zdrave prehrane s razmjerno mnogo ribe i plodova mora, autohtonog povr}a, mlijeka i mlije~nih proizvoda, mediteranskih za~ina, maslinova ulja i crnog vina, te osebujnog na~ina spravljanja hrane i gastronomskog umije}a. U hotelima na podru~ju crikveni~ko-vinodolske i opatijske rivijere i otoka Primorsko- goranske `upanije sprovedena je anketa kod 501 gosta. Iz rezultata ankete izvedeni su sljede}i zaklju~ci: gosti su dali prijedloge za menije sa `eljom da je riba zastupljenija na jelovniku, vi{e svje`eg povr}a i vo}a, manje masti, jelovnike prilagoditi kroni~nim bolesnicima te vi{e autohtonih nacionalnih jela. Od ispitanika, 92 posto koristilo je polupansion od kojih se 33,9 posto izjasnilo za laganiji meni s manje masti i 22,4 posto ispitanika boluje od nekih kroni~nih bolesti (dijabetes, hipertonija, hiperlipidemija ) te pretilosti. stoga se predla`e izrada jelovnika koji bi bio po svom sastavu prilago|en tim potrebama. Uvo|enje mediteranskog tipa prehrane u turisti~ku ponudu, koja se razlikuje od poznnatih preporuka za zdravu prehranu i standardnu prehranu, temelji se na navedenim namirnicama i jelima hrvatskoga podneblja. Upravo na{a pozicija, stoljetna tradicija mediteranske kulture i prehrane ~iji zna~aj u o~uvanju zdravlja sve vi{e dolazi do izra`aja, otvara nove mogu}nosti u turisti~koj ponudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
005601
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo
Profili:
Ivan Šimatović
(autor)
Antoinette Kaić-Rak
(autor)
Katica Antonić-Degač
(autor)
Anto Jonjić
(autor)