Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 20476

Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi


Mesaroš-Kanjski, Elika; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica; Jonjić, Anto; Šimatović, Ivan
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
Lovran, 1998. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 20476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi
(Our experience about mediterranean menu in tourism offer)

Autori
Mesaroš-Kanjski, Elika ; Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica ; Jonjić, Anto ; Šimatović, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine / - Lovran, 1998

Skup
Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 22.10.1998. - 24.10.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mediteranska prehrana; turizam; Hrvatska
(mediterranean diet; tourism; Croatia)

Sažetak
Hrvatska je neprijeporno mediteranska zemlja sa svim zna~ajkama i prednostima duge tradicije i odabira vrlo kvalitetne i zdrave prehrane s razmjerno mnogo ribe i plodova mora, autohtonog povr}a, mlijeka i mlije~nih proizvoda, mediteranskih za~ina, maslinova ulja i crnog vina, te osebujnog na~ina spravljanja hrane i gastronomskog umije}a. U hotelima na podru~ju crikveni~ko-vinodolske i opatijske rivijere i otoka Primorsko- goranske `upanije sprovedena je anketa kod 501 gosta. Iz rezultata ankete izvedeni su sljede}i zaklju~ci: gosti su dali prijedloge za menije sa `eljom da je riba zastupljenija na jelovniku, vi{e svje`eg povr}a i vo}a, manje masti, jelovnike prilagoditi kroni~nim bolesnicima te vi{e autohtonih nacionalnih jela. Od ispitanika, 92 posto koristilo je polupansion od kojih se 33,9 posto izjasnilo za laganiji meni s manje masti i 22,4 posto ispitanika boluje od nekih kroni~nih bolesti (dijabetes, hipertonija, hiperlipidemija ) te pretilosti. stoga se predla`e izrada jelovnika koji bi bio po svom sastavu prilago|en tim potrebama. Uvo|enje mediteranskog tipa prehrane u turisti~ku ponudu, koja se razlikuje od poznnatih preporuka za zdravu prehranu i standardnu prehranu, temelji se na navedenim namirnicama i jelima hrvatskoga podneblja. Upravo na{a pozicija, stoljetna tradicija mediteranske kulture i prehrane ~iji zna~aj u o~uvanju zdravlja sve vi{e dolazi do izra`aja, otvara nove mogu}nosti u turisti~koj ponudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
005601

Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Citiraj ovu publikaciju:

Mesaroš-Kanjski, Elika; Kaić-Rak, Antoinette; Antonić-Degač, Katica; Jonjić, Anto; Šimatović, Ivan
Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi // Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine
Lovran, 1998. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Mesaroš-Kanjski, E., Kaić-Rak, A., Antonić-Degač, K., Jonjić, A. & Šimatović, I. (1998) Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi. U: Me|unarodni simpozij pomorskog prometa i medicine.
@article{article, author = {Mesaro\v{s}-Kanjski, Elika and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica and Jonji\'{c}, Anto and \v{S}imatovi\'{c}, Ivan}, year = {1998}, pages = {24}, keywords = {mediteranska prehrana, turizam, Hrvatska}, title = {Na{a iskustva o mediteranskoj prehrani u turisti~koj ponudi}, keyword = {mediteranska prehrana, turizam, Hrvatska}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mesaro\v{s}-Kanjski, Elika and Kai\'{c}-Rak, Antoinette and Antoni\'{c}-Dega\v{c}, Katica and Jonji\'{c}, Anto and \v{S}imatovi\'{c}, Ivan}, year = {1998}, pages = {24}, keywords = {mediterranean diet, tourism, Croatia}, title = {Our experience about mediterranean menu in tourism offer}, keyword = {mediterranean diet, tourism, Croatia}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font