Pregled bibliografske jedinice broj: 203481
Nalaz histamina u livanjskom siru
Nalaz histamina u livanjskom siru // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 36 (2005), 2; 69-73 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 203481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz histamina u livanjskom siru
(Histamine findings in the cheese of livno)
Autori
Džaja, Petar ; Njari, Bela ; Marijan, Željko ; Grabarević, Željko ; Kipčić, Dubravka ; Čulina, Damir ; Mihalj, Josip
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 36
(2005), 2;
69-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sir; histamin
(cheeses; histamine)
Sažetak
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama (10-20 ppm). Količina histamina u svim pretraženim uzorcima bila je veća uz koru u odnosu na onu iz sredine sira. Rezultati količine histamina s obzirom na trajane zrenja sira (7 do 69 dana) nisu polučili zaključak po kojem stariji sirevi imaju više histamina i obratno. Unatoč malom broju uzoraka i postupku utvrđivanja količine histamina u siru naši rezultati upućuju da je za proizvodnju livanjskog sira korišteno mlijeko sa malim brojem bakterija koje utiču na produkciju histamina i da je u proizvodnom objektu prisutna dobra proizvodna praksa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina