Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 202006

Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa


Lekšić, Alida
Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 202006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa
(The impact of emulsifiers and emulsifier mixtures on reological properties of chocolate)

Autori
Lekšić, Alida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.03

Godina
2005

Stranica
46

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
čokolada; reološka svojstva; sojin lecitin; sintetski lecitin; PGPR
(chocolate; rheological properties; soya lecithin; synthetic lecithin; PGPR)

Sažetak
U svrhu reguliranja reoloških svojstva čokoladnih proizvoda danas se koriste različiti emulgatori, pojedinačno ili u smjesama. Različiti emulgatori različito utječu na reološka svojstva čokoladnih masa. Cilj ovoga rada je praćenje utjecaja emulgatora (sojin lecitin, sintetski lecitin i poliglicerol-poliricinoleat-PGPR) kao i njihovih smjesa na reološka svojstva čokoladnih masa (mliječna čokoladna masa i čokoladni preljev). Mjerenje reoloških svojstava uzoraka provedeno je pomoću rotacijskog viskozimetra pri temperaturi 40 °C. Prirodni lecitin i sintetski lecitin različito su utjecali na reološka svojstva čokoladne mase. Pri tome je prirodni lecitin, u udjelima u kojima se koristi u proizvodnji čokolade, više utjecao reološka svojstva čokoladne mase. Dodatkom PGPR-a došlo je do pada vrijednosti granice tečenja čokoladne mase. Iz rezultata istraživanja utjecaja emulgatora na reološka svojstva čokoladnih preljeva zaključeno je da se korištenjem smjese emulgatora može proizvesti proizvod željenih svojstava, uz smanjenje udjela masti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lekšić, Alida
Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Lekšić, A. (2005) 'Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reološka svojstva čokoladnih masa', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lek\v{s}i\'{c}, Alida}, year = {2005}, pages = {46}, keywords = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, sojin lecitin, sintetski lecitin, PGPR}, title = {Utjecaj emulgatora i smjesa emulgatora na reolo\v{s}ka svojstva \v{c}okoladnih masa}, keyword = {\v{c}okolada, reolo\v{s}ka svojstva, sojin lecitin, sintetski lecitin, PGPR}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lek\v{s}i\'{c}, Alida}, year = {2005}, pages = {46}, keywords = {chocolate, rheological properties, soya lecithin, synthetic lecithin, PGPR}, title = {The impact of emulsifiers and emulsifier mixtures on reological properties of chocolate}, keyword = {chocolate, rheological properties, soya lecithin, synthetic lecithin, PGPR}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font