Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 201062

Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe


Piljac, Jasenka; Martinez, Sanja; Valek, Lidija; Stipčević, Tamara; Kovačević Ganić, Karin
Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe // XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005. str. 235-235 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 201062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe
(Phenolic content and antioxidant activity of three vintages of monovarietal Croatian wines)

Autori
Piljac, Jasenka ; Martinez, Sanja ; Valek, Lidija ; Stipčević, Tamara ; Kovačević Ganić, Karin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005, 235-235

ISBN
953-6894-23-8

Skup
XIX. Hrvatski skup kemicara i kemijskih inzenjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vino; polifenoli; antioksidansi; antioxidant activity
(wine; polyphenols; antioxidants; antioksidacijska aktivnost)

Sažetak
Određene su koncentracije fenolnih antioksidansa, te antioksidacijske aktivnosti triju različitih berba crnih vina Plavac mali (Grgić) i bijelih vina Pošip (Grgić) i Žlahtina (Gršković). Sva tri kultivara (Vitis vinifera L.) trenutačno se primjenjuju u vinogradima duž dalmatinske obale. Dva različita testa, spektrofotometrijski Folin-Ciocalteauov test te redoks derivirana potenciometrijska titracija s elektrogeneriranim klorom, upotrijebljena su za kvantifikaciju fenolnih antioksidansa, a vrijednosti izražene u ekvivalentima galne kiseline. Slijedovi vina poredanih prema sve većoj koncentraciji fenola, određeni ovim dvjema metodama, usporedivi su. Od svih ispitanih vina, Plavac mali berbe 2003 imao je najveću koncentraciju fenola (5 g/L). Kao što se i očekivalo, zbog manjka antocijana i drugih pigmenata prisutnih u crnim vinima, svih šest bijelih vina imalo je otprilike deset puta manju koncentraciju fenola (prosječna koncentracija između 190-380 mg/L) od crnih vina. Ovo istraživanje fenola iz vina pokazuje učinkovitost brzih i pouzdanih analitičkih metoda, kao što su spektrofotometrija i derivirana potenciometrijska titracija, u kvantifikaciji fenola iz vina. Različite mogućnosti uklanjanja slobodnih radikala za isti set vina određene su prema Brand-Williamsovu testu. Rezultati su pokazali prosječno osam puta veću učinkovitost crnih vina pri uklanjanju slobodnih radikala od bijelih vina. Isto tako, manja učinkovitost primjećena je u sortama bijelih vina starijih berbi (2001 i 2002), dok je antioksidacijska aktivnost starijega crnog vina (Plavac mali 2001) nešto veća zbog nastajanja kondenziranih tanina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0098094

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Piljac, Jasenka; Martinez, Sanja; Valek, Lidija; Stipčević, Tamara; Kovačević Ganić, Karin
Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe // XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005. str. 235-235 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piljac, J., Martinez, S., Valek, L., Stipčević, T. & Kovačević Ganić, K. (2005) Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe. U: Rapić, V. & Rogošić, M. (ur.)XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka = Book of abstracts.
@article{article, author = {Piljac, Jasenka and Martinez, Sanja and Valek, Lidija and Stip\v{c}evi\'{c}, Tamara and Kova\v{c}evi\'{c} Gani\'{c}, Karin}, year = {2005}, pages = {235-235}, keywords = {vino, polifenoli, antioksidansi, antioxidant activity}, isbn = {953-6894-23-8}, title = {Ukupni sadrzaj fenola i antioksidacijska aktivnost sortnih hrvatskih vina iz tri berbe}, keyword = {vino, polifenoli, antioksidansi, antioxidant activity}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Piljac, Jasenka and Martinez, Sanja and Valek, Lidija and Stip\v{c}evi\'{c}, Tamara and Kova\v{c}evi\'{c} Gani\'{c}, Karin}, year = {2005}, pages = {235-235}, keywords = {wine, polyphenols, antioxidants, antioksidacijska aktivnost}, isbn = {953-6894-23-8}, title = {Phenolic content and antioxidant activity of three vintages of monovarietal Croatian wines}, keyword = {wine, polyphenols, antioxidants, antioksidacijska aktivnost}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font