Pregled bibliografske jedinice broj: 20091
Utjecaj dodataka enzima u hrani na histokemijske promjene u bijeloj i tamnoj piletini.
Utjecaj dodataka enzima u hrani na histokemijske promjene u bijeloj i tamnoj piletini. // Veterinarski arhiv, 68 (1998), 3; 143-148 (podatak o recenziji nije dostupan, znanstveni)
CROSBI ID: 20091 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka enzima u hrani na histokemijske promjene u bijeloj i tamnoj piletini.
(The influence of the addition of enzymes in feed on histocemical changes in white and dark chicken meat)
Autori
Jelić, Ante ; Nejedli, Srebrenka ; Hraste, Ante ; Zobundžija, Mladen ; Botka-Petrak, Karmen
Izvornik
Veterinarski arhiv (0372-5480) 68
(1998), 3;
143-148
Ključne riječi
enzimi;pilići;histologija;m.iliofibularis; m. pectoralis superficialis;piletina
(enzymes;chicken;histology;m.iliofibularis; m. pectoralis superficialis;chicken meat.)
Sažetak
U provedenim istraživanjima korišteni su pilići linije "Jata". U pokusu je bilo 20 pilića podijeljenih u dvije skupine:kontrolnu i pokusnu s po 10 pilića u svakoj skupini. Tijekom cijelog perioda tova koji je trajao 42 dana pilići su bili hranjeni krmnom smjesom u kojoj je najveći udio činio kukuruz. U pokusnoj skupini brojlera smo tijekom tova u hranu umješali polienzimatski pripravak u količini od 0,5/1000 kg. Dodatak tog polienzimatskog preparata pilićima u hrani u ovoj količini doveo je do povećanja promjera vlakana u m. pectoralis superficialis i m. iliofibularis, te postotka bijelih brzokontrahirajućih glikolitićkih vlakana u m. iliofibularis pilića pokusne skupine.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053073
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Zobundžija
(autor)
Ante Jelić
(autor)
Ante Hraste
(autor)
Karmen Botka-Petrak
(autor)
Srebrenka Nejedli
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus