Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 196018

Međudjelovanja u smjesama kationske površinski aktivne tvari i anionskih biopolimera


Vinceković, Marko; Bujan, Marija
Međudjelovanja u smjesama kationske površinski aktivne tvari i anionskih biopolimera // Knjiga sažetaka: XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2005. str. 204-204 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 196018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Međudjelovanja u smjesama kationske površinski aktivne tvari i anionskih biopolimera
(Interactions in Mixtures of Cationic Surfactants and Oppositely Charged biopolymers)

Autori
Vinceković, Marko ; Bujan, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka: XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko - Zagreb : Sveučilišna tiskara, 2005, 204-204

Skup
XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
surfactants; polyelectrolytes

Sažetak
Interactions in mixtures of cationic surfactant (n-dodecylammonium chloride) and anionic polyelectrolytes (κ -, ι - and l-carrageenan) have been investigated by several methods. The phase behavior in dilute water corner includes the regimes of soluble and insoluble complexes. At very low concentration, carrageenans bind a considerable amount of surfactants. Various polyelectrolyte-surfactant complexes (PSC) were formed at the air/solution interface and in bulk. The effect of the carrageenan concentration on the critical aggregation concentration (cac) and critical micelle concentration (cmc) was found to be very weak. The increase of carrageenan charge density increases the cac and cac/cmc ratio, and shifts the phase separation region towards higher concentration of both components. Factors governing the PSC formation were discussed in terms of electrostatic interactions, conformation, flexibility of the polyelectrolyte chains and entropy gain due to released carrageenan counterions. Formation of giant vesicles even at low carrageenan concentration and structural properties of insoluble complexes revealed lamellar ordering as an important feature of the DDACl/CAR systems.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178030

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Vinceković (autor)

Avatar Url Marija Bujan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vinceković, Marko; Bujan, Marija
Međudjelovanja u smjesama kationske površinski aktivne tvari i anionskih biopolimera // Knjiga sažetaka: XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Sveučilišna tiskara, 2005. str. 204-204 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Vinceković, M. & Bujan, M. (2005) Međudjelovanja u smjesama kationske površinski aktivne tvari i anionskih biopolimera. U: Rapić, V. & Rogošić, M. (ur.)Knjiga sažetaka: XIX. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Vincekovi\'{c}, Marko and Bujan, Marija}, year = {2005}, pages = {204-204}, keywords = {surfactants, polyelectrolytes}, title = {Me\djudjelovanja u smjesama kationske povr\v{s}inski aktivne tvari i anionskih biopolimera}, keyword = {surfactants, polyelectrolytes}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vincekovi\'{c}, Marko and Bujan, Marija}, year = {2005}, pages = {204-204}, keywords = {surfactants, polyelectrolytes}, title = {Interactions in Mixtures of Cationic Surfactants and Oppositely Charged biopolymers}, keyword = {surfactants, polyelectrolytes}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}na tiskara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font