Pregled bibliografske jedinice broj: 194217
Utjecaj pripravka Sel-Plex™ u hrani na serumske lipoproteine pilića nakon gladovanja po završetku tova
Utjecaj pripravka Sel-Plex™ u hrani na serumske lipoproteine pilića nakon gladovanja po završetku tova // Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : zobrnik sažetaka / Cvrtila, Željka (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 48-49 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 194217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pripravka Sel-Plex™ u hrani na serumske lipoproteine pilića nakon gladovanja po završetku tova
(Effect of organic selenium (Sel-Plex™ ) supplementation and fasting on serum lipoprotein concentrations in chickens)
Autori
Beer Ljubić, Blanka ; Milinković-Tur, Suzana ; Piršljin, Jasna ; Zdelar-Tuk, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : zobrnik sažetaka
/ Cvrtila, Željka - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005, 48-49
Skup
Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.05.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pilići; lipoproteini; selen; gladovanje
(chickens; lipoproteins; selenium; fasting)
Sažetak
Lipidi su u cirkulaciji vezani s proteinima u obliku hidrofilnih lipoproteina. Osnovna funkcija lipoproteina je da krvlju prenose svoje lipidne sastojke i pri tome razlikujemo lipoproteine vrlo male gustoće (engl. very low density lipoproteins, VLDL), lipoproteine male gustoće (engl. low density lipoproteins, LDL) i lipoproteine velike gustoće (engl. high density lipoproteins, HDL). U radu je istražen utjecaj dodavanja organski vezanog selena u hrani na koncentraciju ukupnih masnih tvari (UMT) i lipoproteina u serumu pilića teške hibridne linije Ross. U dobi od sedam dana životinje su podijeljene u dvije skupine. Kontrolna skupina hranjena je standardnom hranom dok je pokusna skupina hranjena standardnom hranom s dodatkom 0, 3 ppm organskog selena (Sel-Plex™ , Alltech). Krv za analizu uzimana je po završetku tova, u dobi od 42 dana te nakon 48-satnog gladovanja. Krv je uzimana punkcijom krilne vene, a u serumu su spektrofotometrijski određene koncentracije UMT dok su lipoproteinske frakcije razdvojene elektroforetski. Po završetku tova pokusna skupina pilića imala je značajno nižu koncentraciju VLDL u serumu od kontrolne skupine. Gladovanje je u kontrolnoj skupini pilića rezultiralo značajnim smanjenjem koncentracije ukupnih masnih tvari i VLDL, a u pokusnoj skupini značajnim smanjenjem koncentracije VLDL. Istovremeno je koncentracija HDL bila značajno niža, a LDL značajno viša nego u kontrolnoj skupini, što je rezultiralo i značajnim povećanjem omjera LDL/HDL. Lipoproteini vrlo male gustoće (VLDL) prenose trigliceride sintetizirane u jetri do perifernih tkiva. Smanjenje koncentracije VLDL u serumu pilića s dodatkom selena rezultat je sniženja koncentracije triglicerida. U gladovanju se koncentracije VLDL pa time i triglicerida nastavljaju smanjivati. Dodavanje organski vezanog selena smanjuje koncentraciju LDL koji sadrže veliku koncentraciju kolesterola i fosfolipida. Osim u jetri, LDL nastaje nizom reakcija iz VLDL u cirkulaciji. Pojačana razgradnja VLDL, u gladovanju, dovodi do značajnog porasta LDL u serumu. Od navedenih lipoproteinskih frakcija HDL je dominantna frakcija u serumu pilića. Po završetku tova koncentracija HDL veća je u pilića hranjenih uz dodatak organski vezanog selena. U gladovanju se u obje skupine pojavljuju dvije frakcije HDLA i HDLB pri čemu je koncentracija HDLA nešto veća u pokusnoj skupini u odnosu na kontrolnu. Metabolizam HDL djelomično je povezan s metabolizmom triglicerida, a time i VLDL te je nakon 48-satnog gladovanju zabilježen pad koncentracija HDL i VLDL. Rezultati istraživanja upućuju na povezanost selena s metabolizmom masti koje se očitovalo sniženjem koncentracije VLDL i LDL te povećanjem koncentracije HDL u serum pilića po završetku tova dok su se nakon gladovanja koncentracije VLDL i HDL smanjile, a LDL povećala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053314
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Blanka Beer Ljubić
(autor)
Maja Zdelar-Tuk
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Jasna Aladrović
(autor)