Pregled bibliografske jedinice broj: 194045
Značenje selena u mesu peradi
Značenje selena u mesu peradi // VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2005. str. 200-203 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 194045 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje selena u mesu peradi
(Importance of selenium in poultry meat)
Autori
Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Milinković-Tur, Suzana ; Filipović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings
/ Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2005, 200-203
ISBN
953-96259-6-3
Skup
Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem (6 ; 2005)
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 11.05.2005. - 14.05.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
selen; meso peradi
(selenium; poultry meat)
Sažetak
Svrha ovog rada bila je određivanje količine selena u mesu peradi hranjene dodatnim količinama organski vezanog selena. Istraživanja su provedena na pilićima hibridne linije Ross (ukupno n=80). Istraživanjima je 42. dana u kontrolnoj skupini utvrđena količina selena od 0, 366 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0, 390 mg/kg u bijelom mesu. Nakon gladovanja od 48 sati količina selena u svim je uzorcima kontrolne skupine neznatno opala. U pokusnoj je skupini vidljiv porast količine selena u mesu peradi i nakon gladovanja. Po završetku tova (44. dan) i u bijelom i u crvenom mesu pilića hranjenih s dodatkom organskog selena utvrđena je značajno veća količina selena (0, 803 mg/kg u crvenom mesu, odnosno 0, 800 mg/kg u bijelom mesu). Uporaba selena u organskom obliku kao dodatka hrani za piliće dovodi do povećanja ukupne količine selena u mesu peradi. Selenom obogaćeno meso peradi moglo bi dobiti posebno mjesto u kategoriji "funkcionalne hrane" i bitno utjecati na unos selena u ljudski organizam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Filipović
(autor)
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)