Pregled bibliografske jedinice broj: 194015
Učinak hranidbe krava na sastav bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku
Učinak hranidbe krava na sastav bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku // KRMIVA 2005 : Zbornik radova skupa sa međunarodnim sudjelovanjem / Dumanovski, Z. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2005. str. 135-141 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 194015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak hranidbe krava na sastav bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku
(Influence of cow nutrition on bioactive fatty acid composition in milk)
Autori
Marenjak, Terezija Silvija ; Poljičak-Milas, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
KRMIVA 2005 : Zbornik radova skupa sa međunarodnim sudjelovanjem
/ Dumanovski, Z. - Zagreb : Krmiva, 2005, 135-141
Skup
XII međunarodno savjetovanje KRMIVA 2005
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2005. - 09.06.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
masne kiseline; mlijeko; krave; hranidba
(fatty acids; milk; cow; nutrition)
Sažetak
U radu su prikazani hranidbeni čimbenici koji mogu utjecati na promjenu sastava bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku krava. Pretpostavka negativnog učinka pojedinih masnih kiselina na ljudsko zdravlje, a kojima mlijeko krava obiluje, dovelo je do većeg broja multidisciplinarnih istraživanja koja nastoje povećati udio poželjnih masnih kiselina. Istovremeno se nastoji smanjiti omjer nepoželjnih masnih kiselina uz zadržavaje fizikalnih i organoleptičkih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda sa svrhom povećanja hranidbene kvalitete mliječne masti i mlijeka. Taj cilj nije lako postići. Preduvjet je dobro poznavanje fiziologije probave masti u buragu preživača. Premda još uvijek nisu poznati svi putevi biohidrogenacije masnih kiselina u buragu, kao ni učinak pojedinih voluminoznih krmiva na sastav masnih kiselina u mliječnoj masti, utvrđeno je da se određenom hranidbom može u kraćem vremenskom razmaku utjecati na sadržaj i sastav mliječne masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA