Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 194002

Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pilića


Milinković-Tur, Suzana; Piršljin, Jasna; Beer Ljubić, Blanka; Poljičak-Milas, Nina; Stojević, Zvonko; Filipović, Natalija; Kozačinski, Lidija
Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pilića // VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2005. str. 149-155 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 194002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pilića
(Effect of organic selenium supplementation and fasting on antioxidative status in thigh and breast muscle of broiler chicken)

Autori
Milinković-Tur, Suzana ; Piršljin, Jasna ; Beer Ljubić, Blanka ; Poljičak-Milas, Nina ; Stojević, Zvonko ; Filipović, Natalija ; Kozačinski, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings / Balenović, Mirta - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2005, 149-155

ISBN
953-96259-6-3

Skup
Simpozij Peradarski dani s međunarodnim sudjelovanjem (6 ; 2005)

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 11.05.2005. - 14.05.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
tovni pilići; mišićno tkivo; selen; gladovanje; antioksidativni enzimi; lipidska peroksidacija
(broiler chicken; muscle; selenium; fasting; antioxidative enzymes; lipid peroxidation)

Sažetak
Istražen je utjecaj dodavanja organski vezanog selena na aktivnost antioksidativnih enzima i intenzitet lipidske peroksidacije u bedrenom (m. biceps femoris) i grudnom (m. pectoralis major) mišićnom tkivu pilića hibridne linije Ross. Po završetku tova te nakon 48-satnog gladovanja žrtvovano je po 10 pilića hranjenih standardnim načinom (kontrolna skupina) i po 10 pilića hranjenih krmnom smjesom s dodatkom 0, 3 ppm organski vezanog selena pripravkom "Sel-Plex^TM" (pokusna skupina). U uzorcima grudne i bedrene muskulature određene su aktivnosti glutation peroksidaze (GSH-Px), katalaze, manganske superoksid dizmutaze (Mn-SOD) te koncentracija reaktivnih proizvoda tiobarbiturne kiseline (thiobarbituric acid reactive substances ; TBARS). Po završetku tova pilići s dodatkom organskog selena imali su značajno višu aktivnost GSH-Px (P<0, 02) u bedrenom mišiću, a nakon gladovanja značajno višu aktivnost GSH-Px (P<0, 001) i katalaze (P<0, 05). Istovremeno je u grudnoj muskulaturi aktivnost Mn-SOD bila značajno niža (P<0, 05) od standardno hranjenih pilića. Gladovanje je u bedrenoj muskulaturi kontrolne skupine pilića rezultiralo značajnim porastom aktivnosti Mn-SOD (P<0, 0001) i TBARS (P<0, 01), a u pokusne skupine značajanim porastom aktivnosti Mn-SOD (P<0, 01) i katalaze (P<0, 05). U grudnoj muskulaturi, za razliku od bedrene, nakon gladovanja utvrđen je značajan pad aktivnosti GSH-PX (P<0, 05), Mn-SOD (P<0, 05) i koncentracije TBARS (P<0, 0001) u kontrolnoj skupini, a u skupini s dodatkom selena značajan pad aktivnosti Mn-SOD (P<0, 001) i TBARS (P<0, 0001), ali ne i GSH-Px. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako pilići s dodatkom organskog selena u hrani po završetku tova i stresa izazvanog gladovanjem puno efikasnije održavaju antioksidativni sustav od onih s anorganskim selenom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053314
0053310
0053360

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Milinković-Tur, Suzana; Piršljin, Jasna; Beer Ljubić, Blanka; Poljičak-Milas, Nina; Stojević, Zvonko; Filipović, Natalija; Kozačinski, Lidija
Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pilića // VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2005. str. 149-155 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Milinković-Tur, S., Piršljin, J., Beer Ljubić, B., Poljičak-Milas, N., Stojević, Z., Filipović, N. & Kozačinski, L. (2005) Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pilića. U: Balenović, M. (ur.)VI. simpozij peradarski dani 2005. s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik = Proceedings.
@article{article, author = {Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana and Pir\v{s}ljin, Jasna and Beer Ljubi\'{c}, Blanka and Polji\v{c}ak-Milas, Nina and Stojevi\'{c}, Zvonko and Filipovi\'{c}, Natalija and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {149-155}, keywords = {tovni pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, selen, gladovanje, antioksidativni enzimi, lipidska peroksidacija}, isbn = {953-96259-6-3}, title = {Utjecaj dodavanja organski vezanog selena i gladovanja na antioksidativna svojstva grudne i bedrene muskulature u tovnih pili\'{c}a}, keyword = {tovni pili\'{c}i, mi\v{s}i\'{c}no tkivo, selen, gladovanje, antioksidativni enzimi, lipidska peroksidacija}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Milinkovi\'{c}-Tur, Suzana and Pir\v{s}ljin, Jasna and Beer Ljubi\'{c}, Blanka and Polji\v{c}ak-Milas, Nina and Stojevi\'{c}, Zvonko and Filipovi\'{c}, Natalija and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Balenovi\'{c}, M.}, year = {2005}, pages = {149-155}, keywords = {broiler chicken, muscle, selenium, fasting, antioxidative enzymes, lipid peroxidation}, isbn = {953-96259-6-3}, title = {Effect of organic selenium supplementation and fasting on antioxidative status in thigh and breast muscle of broiler chicken}, keyword = {broiler chicken, muscle, selenium, fasting, antioxidative enzymes, lipid peroxidation}, publisher = {Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font