Pregled bibliografske jedinice broj: 193635
Značenje aditiva u redukciji emisija amonijaka i neugodnih mirisa iz gnoja
Značenje aditiva u redukciji emisija amonijaka i neugodnih mirisa iz gnoja // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 58 (2004), 4; 295-303 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 193635 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje aditiva u redukciji emisija amonijaka i neugodnih mirisa iz gnoja
(The importance of additives in reducing ammonia and malodorous emissions from manure)
Autori
Tofant, Alenka ; Vučemilo, Marija ; Pavičić, Željko ; Hađina, Suzana
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 58
(2004), 4;
295-303
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
gnoj; amonijak; neugodni mirisi; aditivi
(manure; ammonia; malodore; additives)
Sažetak
Amonijak i neugodni mirisi koji potječu iz stočarske proizvodnje pripisuju se velikim količinama gnoja. Amonijak uglavnom nastaje razgradnjom ureje, a neugodni mirisi isparavanjem hlapivih spojeva nastalih anaerobnom razgradnjom bjelančevina i vlaknine iz gnoja. U ovom radu prikazani su aditivi koji se dodaju u gnoj, i / ili hranu, u svrhu smanjenja emisija amonijaka i neugodnih mirisa. Zavisno o načinu djelovanja opisani su aditivi regulatori kiselosti gnoja, inhibitori ureaze, ekstrakti biljaka, adsorbensi, mikrobno - enzimski preparati, a spomenuta je i u oksidacijskih sredstava i dezinficijenasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Index veterinarius
- Agricola
- CAB abstracts
- FSTA