Pregled bibliografske jedinice broj: 192765
Utjecaj genotipa na proizvodnju i kakvoću ovčjeg mlijeka na otoku Cresu
Utjecaj genotipa na proizvodnju i kakvoću ovčjeg mlijeka na otoku Cresu // Zbornik radova / XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjen / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Svučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 615-616 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 192765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genotipa na proizvodnju i kakvoću ovčjeg mlijeka na otoku Cresu
(Influence of genotype on production and quality of sheep milk on the island of Cres)
Autori
Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro ; Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Barać, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova / XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjen
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Svučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 2005, 615-616
Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
genotip; creska ovca; laktacija; ovčje mlijeko; kakvoća mlijeka
(genotype; Cres sheep; lactation; sheep milk; milk quality)
Sažetak
Istraživanjima je utvrđen utjecaj genotipa ovce na proizvodnju i kakvoću ovčjeg mlijeka. Križanje autohtone creske ovce s avasijem i istočnofrizijskom ovcom rezultiralo je znatnim povećanjem količine proizvedenog mlijeka (P<0, 001) i dužine laktacije (P<0, 001). Također je utvrđen značajan (P<0, 01) utjecaj genotipa na kemijski sastav ovčjeg mlijeka. Creske ovce su u laktaciji proizvele najmanje mlijeka (65 L) s 19, 37 % suhe tvari, 10, 95 % suhe tvari bez masti, 8, 40 % masti, 5, 89 % proteina i 4, 43 % laktoze. Križanke 1 (creska ovca x avasi) proizvele su oko 89 l mlijeka s 18, 41 % suhe tvari, 10, 73 % suhe tvari bez masti, 7, 68 % masti, 5, 53 % proteina i 4, 59 % laktoze. Križanke 2 (creska ovca x avasi x frizijac) proizvele su oko 134 l mlijeka s 17, 86 % suhe tvari, 10, 59 % suhe tvari bez masti, 7, 26 % masti, 5, 37 % proteina i 4, 53 % laktoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Boro Mioč
(autor)