Pregled bibliografske jedinice broj: 192711
Značenje primijenjene dezinfekcije u smanjenju onečišćenja mlijeka mikroorganizmima i sprečavanju upala mliječne žlijezde
Značenje primijenjene dezinfekcije u smanjenju onečišćenja mlijeka mikroorganizmima i sprečavanju upala mliječne žlijezde // Zbornik radova / Veterinarski dani 2003 / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2003. str. 132-142 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 192711 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje primijenjene dezinfekcije u smanjenju onečišćenja mlijeka mikroorganizmima i sprečavanju upala mliječne žlijezde
(Significance of applied desinfection on decrease of milk contamination with microorganisms and prevention of udder inflamations)
Autori
Pavičić, Željko ; Vučemilo, Marija ; Tofant, Alenka ; Cergolj, Marijan ; Balenović, Tomislav ; Matković, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova / Veterinarski dani 2003
/ Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2003, 132-142
Skup
Veterinarski dani 2003
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.10.2003. - 12.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
dezinfekcija; vime; higijenska kakvoća mlijeka; mastitisi
(desinfection; udder; hygiene quality of milk; mastitis)
Sažetak
Neprimjereni uvjeti držanja krava u vlažnom i onečišćenom stajskom okolišu omogućuju prekomjerno razmnožavanje mikroorganizama. Tako nastali mikroorganizmi se iz ležišta šire na vime i preko njega u izmuzeno mlijeko (postsekretorno onečišćenje). Osim toga, povećana koncentracija mikroorganizama na vimenu povećava rizik njihovog prodora preko vrha sise u sisni kanal (sekretorno onečišćenje). Na taj način nastaju pogodovni čimbenici za razvoj upale mliječne žlijezde. Stoga je provođenje higijene u postupku dobivanja mlijeka dvojakog značenja, jer umanjuje mogućnost kontaminacije mlijeka mikroorganizmima i sprječava pojavu mastitisa. Provodi se mjerama sanitacije, a obuhvaća dezinfekciju ruku muzača, kože vimena prije i poslije mužnje te prostora i stroja za mužnju pomoću odgovarajućih dezinficijensa. U radu su navedeni najznačajniji dezinficijensi koji se koriste u tu svrhu, pri čemu su neki od njih primjenjivani u 7 različitih obiteljskih gospodarstava. Tom prilikom je utvrđeno da se mjere dezinfekcije u higijeni vimena provode samo djelomično, odnosno nisu obuhvaćene u pripremi vimena za mužnju. Stoga je proizvođačima sugerirano da u higijenu vimena uz uobičajeno pranje vodom uključe dezinfekciju sisa prije mužnje. Na taj način se mogla usporediti učinkovitost čistoće vimena na ukupno 37 krava poslije uobičajenog pranja vodom i nakon primjene dezinfekcije. Na osnovu uzetih uzoraka briseva s površine sisa utvrđeno je da uobičajeno pranje vodom smanjuje ukupan broj bakterija za 57, 1 posto, a uključivanje dezinfekcije u pripremu vimena za mužnju za 89, 5 posto. Zbog toga se može zaključiti da primjena dezinfekcije u higijeni vimena prije mužnje znatno smanjuje ukupan broj bakterija na sisama od uobičajenog pranja vodom. Navedena sanitacijska mjera trebala bi se pozitivno odraziti na higijensku kakvoću svježeg sirovog mlijeka i zdravstveno stanje vimena, tim više što su prema nalazima na terenu pojedini proizvođači uveli u praksu dezinfekciju vimena poslije mužnje. No, ovu pretpostavku treba u budućnosti istražiti na većem broju životinja kroz duže vremensko razdoblje. Ključne riječi: dezinfekcija, vime, higijenska kakvoća mlijeka, mastitisi
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Balenović
(autor)
Marijan Cergolj
(autor)
Željko Pavičić
(autor)
Alenka Tofant
(autor)
Marija Vučemilo
(autor)