Pregled bibliografske jedinice broj: 192645
Utjecaj fizikalno-kemijskih svojstava voda na proces eutrofikacije
Utjecaj fizikalno-kemijskih svojstava voda na proces eutrofikacije // Knjiga sažetaka = Book of abstracts / XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005. str. 420-420 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 192645 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fizikalno-kemijskih svojstava voda na proces eutrofikacije
(Study of eutrophication process by physico-chemical measurements of water)
Autori
Horvatinčić, Nada ; Barešić, Jadranka ; Čalić, Romana ; Obelić, Bogomil ; Krajcar Bronić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka = Book of abstracts / XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2005, 420-420
Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
eutrofikacija; voda; Plitvice
(eutrophication; water; Plitvice)
Sažetak
Proces eutrofikacije zamijećen je na pojedinim jezerima, sedrenim barijerama i vodenim tokovima Plitvičkih jezera. Eutrofikacija može ukazivati na određeno zagađenje, antropogeno ili prirodno, a ukoliko je prisutna u većoj mjeri može ugroziti proces sedrenja, odnosno fenomen taloženja karbonata u formi sedrenih barijera. U svrhu praćenja procesa eutrofikacije odabrano je 15 mjernih točaka na području Nacionalnog parka Plitvička jezera uključujući 4 izvora, 5 jezera te 6 vodenih tokova između jezera, odnosno pritoka u jezera. Mjerne točke obuhvaćaju područja bez eutrofikacije i područja s izraženim obraštajem. Mjerenja su rađena sezonski tijekom 2003. i 2004. godine. Temperatura, pH, vodljivost i koncentracija otopljenog kisika mjereni su direktno na terenu, a za laboratorijska mjerenja uzimani su uzorci vode koji su konzervirani ukoliko je to bilo potrebno. U laboratoriju su određene koncentracije kationa, elemenata u tragovima, aniona, nutrijenata, te otopljenog organskog ugljika. Na osnovu izmjerenih vrijednosti temperature, pH, koncentracije kalcija i bikarbonata u vodi izračunat je indeks zasićenja CaCO3 (Isat). Vrijednosti Isat pokazuju da je voda prezasićena na svim područjima gdje je sedrenje izraženo, bez obzira na to je li eutrofikacija prisutna ili ne. Rezultati mjerenja nutrijenata, kao i elemenata u tragovima, ne pokazuju razliku u koncentriciji u vodama s izraženom eutrofikacijom i neeutroficiranih područja. Sve izmjerene koncentracije su relativno niske i ispod dopuštenih koncentracija za pitke vode. Međutim, uočena je razlika u koncentraciji otopljenog organskog ugljika, koja je viša u vodama s izraženim procesom eutrofikacije (1-2 mg/L), dok je u vodama bez eutrofikacije manja od 1 mg/L. Prema dobivenim fizikalno-kemijskim rezultatima mjerenja voda može se zaključiti da u samim vodama na području Plitvičkih jezera nema indikacije antropogenog zagađenja. Povišena koncentracija otopljenog organskog ugljika na nekim lokacijama gdje je izražena eutrofikacija, ili na mjestima gdje nema procesa eutrofikacije, ali nema ni taloženja sedre iako je voda prezasićena kalcij karbonatom, ukazuje na mogućnost zagađenja voda unosom veće količine humusa iz okolnih šuma. Povišena koncentracija otopljenog organskog ugljika može u nekim slučajevima inhibirati rast sedre, odnosno taloženje CaCO3 iz prirodnih voda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Fizika, Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098014
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Jadranka Barešić
(autor)
Bogomil Obelić
(autor)
Ines Krajcar Bronić
(autor)
Nada Horvatinčić
(autor)
Romana Čalić
(autor)