Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 191762

Kvaliteta meda na tržištu


Hostić, Davor
Kvaliteta meda na tržištu, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 191762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta meda na tržištu
(Quality of honey at the free market)

Autori
Hostić, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
05.04

Godina
2005

Stranica
44

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
med; ocjena kvalitete; fizikalno- kemijska svojstva; peludna analiza; senzorska ocjena
(honey; quality evaluation; physicochemical properties; melissopalynological analysis; sensory evaluation)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ocijeniti kvalitetu meda u maloprodaji, te je u tu svrhu početkom 2004. godine slučajnim odabirom uzeto 13 uzoraka monoflornog meda, od 5 proizvođača, iz trgovina na području grada Osijeka. Provedena je peludna analiza i senzorsko ocjenjivanje, a od fizikalno kemijskih parametara određeni su: udio vode, reducirajućih šećera i saharoze, HMF-a, aktivnost dijastaze, te kiselost i električna provodnost meda. Analize su provedene prema Pravilniku o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda. Od analiziranih uzoraka samo je 5 uzoraka (38%) bilo u skladu sa zahtjevima Pravilnika, a 2 uzorka su bila dobra i u pogledu senzorske kvalitete. Od uzoraka koji nisu zadovoljili zahtjeve, 5 uzoraka je imalo premali udio polenovih zrnaca, 7 niži dijastatski broj, a 8 uzoraka viši udio HMF-a od propisanog. Pri tome, dva uzorka su imala udio HMF-a veći od 300 mg/kg, a jedan veći od 500 mg/kg. Pet uzoraka je imalo preveliku količinu saharoze, a tri od njih i premalu količinu reducirajućih šećera. Šest uzoraka nije zadovoljilo u čak 3 i više kriterija, a svi pripadaju istom proizvođaču koji je na tržištu predstavljen sa dvije robne marke. Uoćen problem velikog broja nekvalitetnih i patvorenih medova na našem tržištu, upućuje na potrebu intenzivnije kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hostić, Davor
Kvaliteta meda na tržištu, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Hostić, D. (2005) 'Kvaliteta meda na tržištu', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hosti\'{c}, Davor}, year = {2005}, pages = {44}, keywords = {med, ocjena kvalitete, fizikalno- kemijska svojstva, peludna analiza, senzorska ocjena}, title = {Kvaliteta meda na tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {med, ocjena kvalitete, fizikalno- kemijska svojstva, peludna analiza, senzorska ocjena}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hosti\'{c}, Davor}, year = {2005}, pages = {44}, keywords = {honey, quality evaluation, physicochemical properties, melissopalynological analysis, sensory evaluation}, title = {Quality of honey at the free market}, keyword = {honey, quality evaluation, physicochemical properties, melissopalynological analysis, sensory evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font