Pregled bibliografske jedinice broj: 191762
Kvaliteta meda na tržištu
Kvaliteta meda na tržištu, 2005., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 191762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta meda na tržištu
(Quality of honey at the free market)
Autori
Hostić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
05.04
Godina
2005
Stranica
44
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
med; ocjena kvalitete; fizikalno- kemijska svojstva; peludna analiza; senzorska ocjena
(honey; quality evaluation; physicochemical properties; melissopalynological analysis; sensory evaluation)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ocijeniti kvalitetu meda u maloprodaji, te je u tu svrhu početkom 2004. godine slučajnim odabirom uzeto 13 uzoraka monoflornog meda, od 5 proizvođača, iz trgovina na području grada Osijeka. Provedena je peludna analiza i senzorsko ocjenjivanje, a od fizikalno kemijskih parametara određeni su: udio vode, reducirajućih šećera i saharoze, HMF-a, aktivnost dijastaze, te kiselost i električna provodnost meda. Analize su provedene prema Pravilniku o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda. Od analiziranih uzoraka samo je 5 uzoraka (38%) bilo u skladu sa zahtjevima Pravilnika, a 2 uzorka su bila dobra i u pogledu senzorske kvalitete. Od uzoraka koji nisu zadovoljili zahtjeve, 5 uzoraka je imalo premali udio polenovih zrnaca, 7 niži dijastatski broj, a 8 uzoraka viši udio HMF-a od propisanog. Pri tome, dva uzorka su imala udio HMF-a veći od 300 mg/kg, a jedan veći od 500 mg/kg. Pet uzoraka je imalo preveliku količinu saharoze, a tri od njih i premalu količinu reducirajućih šećera. Šest uzoraka nije zadovoljilo u čak 3 i više kriterija, a svi pripadaju istom proizvođaču koji je na tržištu predstavljen sa dvije robne marke. Uoćen problem velikog broja nekvalitetnih i patvorenih medova na našem tržištu, upućuje na potrebu intenzivnije kontrole.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ljiljana Primorac
(mentor)