Pregled bibliografske jedinice broj: 191544
Interakcija modificirane atmosfere i toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost jagode
Interakcija modificirane atmosfere i toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost jagode, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 191544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Interakcija modificirane atmosfere i toplinskog tretmana na skladišnu sposobnost jagode
(Interaction of heat treatment and modified atmosphere on postharvest quality and storage of strawberry)
Autori
Hreljac, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.04
Godina
2005
Stranica
24
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Fragaria × ananassa Duch.; čuvanje; potapanje u vrelu vodu; MAP; kvaliteta
(Fragaria × ananassa Duch.; postharvest; storage; hot water dips; MAP; fruit quality)
Sažetak
Provedeno je istraživanje o djelovanju toplinskog tretmana potapanjem u toplu vodu 3 minute na 48 º ; ; C i MAP tehnologije na kvalitetu plodova jagode cv. Elsanta, ubrane u prosincu i čuvane 12 dana na +1 º ; ; C. Kod svih kombinacija tretmana (HWD i kontrola) i načina pakiranja (NA i MAP) došlo je do promjena u kemijskom sastavu ploda. Ukupne kiseline bile su najniže kod kontrole u MAP-u kao i topljiva suha tvar te njihov omjer. Toplinski tretman u normalnoj i u kontroliranoj atmosferi rezultirao je visokim brojem raspucalih i trulih plodova. Broj raspucalih plodova bio je posebno visok kod HWD-a u MAP-u.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)