Pregled bibliografske jedinice broj: 191184
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak oslobođenih hlapljivih aglikona iz muškatnog oraščića (Myristica fragrans) u usporedbi s njegovim eteričnim uljem
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak oslobođenih hlapljivih aglikona iz muškatnog oraščića (Myristica fragrans) u usporedbi s njegovim eteričnim uljem, 2005., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 191184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak oslobođenih hlapljivih aglikona iz muškatnog oraščića (Myristica fragrans) u usporedbi s njegovim eteričnim uljem
(Chemical composition and antioxidant activity of liberated volatile aglycones of Myristica fragrans in comparison with its essential oil)
Autori
Pandža, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
07.02
Godina
2005
Stranica
55
Mentor
Miloš, Mladen
Neposredni voditelj
Jukić, Mila
Ključne riječi
aglikoni; glikozidi; eterično ulje; antioksidacijski učinak
(aglycones; glycosides; essential oil; antioxidant activity)
Sažetak
Izvršena je izolacija i identifikacija kemijskih spojeva u eteričnom ulju i glikozidno vezanih hlapljivih spojeva iz muškatnog oraščića. Ispitan je antioksidacijski kapacitet eteričnog ulja i enzimski oslobođenih aglikona. Testiranje je urađeno s dvije metode: DPPH (2, 2'-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical scavenging method) i FRAP (ferric reducing / antioxidant power assay).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija