Pregled bibliografske jedinice broj: 19103
Nepoželjni učinci mesa peradi i jaja na ljudsko zdravlje
Nepoželjni učinci mesa peradi i jaja na ljudsko zdravlje // Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Hadžiosmanović, Mirza (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1998. str. 113-122 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 19103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nepoželjni učinci mesa peradi i jaja na ljudsko zdravlje
(Harmful effects of poultry meat and eggs on human health)
Autori
Votava-Raić, Ana ; Tješić-Drinković, Duška ; Krauthacker, Blanka ; Kipčić, Dubravka ; Goluža, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici
/ Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Hadžiosmanović, Mirza - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 1998, 113-122
Skup
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.04.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
intolerancija mesa peradi; intolerancija jaja; pesticidi; DDT; lindan; heksaklorcikloheksan; heksaklorbenzen; poliklorirani bifenili; aditivi
(poultry meat intolerance; eggs intolerance; pesticides; DDT; lindane; hexachlorocyclohexane; hexachlorobenzene; polychlorinated biphenyls; additives)
Sažetak
Porošnja mesa peradi i jaja (posebno pilećih i kokošjih) u stalnom je porastu, djelomično i zbog raširenog mišljenja da je meso peradi zdravije, manje masno i jednostavnije za raznoliku primjenu. Osim vlastitih bjelančevina koje mogu djelovati (iako rijetko) štetno, meso peradi sadrži i niz kemijskih tvari (kontaminanti i aditivi), koje mogu biti uzrokom nizu reakcija nepodnošljivosti. U radu se prikazuje problem najčešćih stranih tvari u peradi i njihov mogući utjecaj na čovjekovo zdravlej. Ponajviše se govori o pesticidima i aditivima, njihovoj neophodnosti, ali i o potrebi racionalne kontrolirane primjene. Nepoznavanje tog problema moglo bi dovesti do teških posljedica. Nužno je i adekvatno informiranje javnosti kako bi stav prema prehrani mesom peradi bio pravilan i kritično odmjeren. Jaja su čest uzrok alergiji, posebno u djece. Njihovo eventualno učešće u etiologiji kolorektalnog karcinoma treba ispitati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
00220203
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Profili:
Blanka Krauthacker
(autor)
Dubravka Kipčić
(autor)
Ana Votava-Raić
(autor)
Ivan Goluža
(autor)
Duška Tješić-Drinković
(autor)