Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 187060

Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem


Maltar-Strmečki, Nadica; Rakvin, Boris
Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 50-54 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 187060 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem
(Application of EPR spectroscopy in preservation of foodstuff with ionizing radiation. 2. part:Testing of prescribed dose in foodstuff of animal origin preserved with ionising radiation)

Autori
Maltar-Strmečki, Nadica ; Rakvin, Boris

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2004); 50-54

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
namirnica; ionizacijsko zračenje; detekcija; EPR
(foodstuffs; ionising radiation; detection; EPR)

Sažetak
Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom zračenja. Može se upotrijebiti kao identifikacijski test ako su radikali stabilni tijekom komercijalnog roka upotrebe ozračene namirnice, čije su komponente u čvrstom i suhom stanju, gdje je reaktivnost radikala međusobno i s vodom mala. Primjenjuje se na kostima u mesu i ribi, voću i povrću, te proizvodima takvih namirnica (čaj, začini i sl.), te namirnicama iz mora itd. U ovom radu opisana je primjena EPR spektroskopije u provjeri ispravnosti doze u raznim namirnicama animalnog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0098038

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Maltar Strmečki (autor)

Avatar Url Boris Rakvin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maltar-Strmečki, Nadica; Rakvin, Boris
Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 50-54 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Maltar-Strmečki, N. & Rakvin, B. (2004) Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6, 50-54.
@article{article, author = {Maltar-Strme\v{c}ki, Nadica and Rakvin, Boris}, year = {2004}, pages = {50-54}, keywords = {namirnica, ionizacijsko zra\v{c}enje, detekcija, EPR}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zra\v{c}enjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama \v{z}ivotinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zra\v{c}enjem}, keyword = {namirnica, ionizacijsko zra\v{c}enje, detekcija, EPR} }
@article{article, author = {Maltar-Strme\v{c}ki, Nadica and Rakvin, Boris}, year = {2004}, pages = {50-54}, keywords = {foodstuffs, ionising radiation, detection, EPR}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Application of EPR spectroscopy in preservation of foodstuff with ionizing radiation. 2. part:Testing of prescribed dose in foodstuff of animal origin preserved with ionising radiation}, keyword = {foodstuffs, ionising radiation, detection, EPR} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB International
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font