Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 186837

Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj


Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 47-50 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 186837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
(Wholesomeness, nutritional and market value of liquid fermented dairy products)

Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 1; 47-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
fermentirani mlječni proizvodi ; jogurt ; zdravstvena ; prehrambena i tržišna vrijednost ; žive bakterije mlječne kiseline ; potrošnja i tržište
(fermented dairy products ; yoghurt ; wholesomeness ; nutritive and marked value ; variable lactic acid bacteria ; consumption and market)

Sažetak
Fermentirani mliječni proizvodi općenito se smatraju zdravim i visokovrijednim namirnicama u prehrambeni svih kategorija pučanstva, u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sve veća ponuda tradicionalnih, oplemenjenih i novih vrsta jogurta i sličnih proizvoda, njihova prehrambena i tržišna vrijednost, "funkcionalna" i probiotička svojstva u novije vrijeme privlače posebnu pozornost gospodarstva i šire stručne javnosti. Žive bakterije mliječne kiseline koje se unose u organizam s fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na obnavljanje zdravstveno povoljne crijevne mikroflore. Udjel fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani domaćeg pućanstva ne zadovoljava. Jamstvo veće potrošnje je u sustavnom isticanju njihove vrijednosti u prehrani ciljanih skupina potrošaća (djeca, starci, studenti, intelektualni djelatnici i dr.). Prednosti veće potrošnje obogaćenih proizvoda (voćni jogurt, proizvodi s dodacima žita, vitamina i mineralnih tvari, uporaba probiotičkih kultura i dr.)i u njihovoj djelatvornoj komercijalizaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ankica Senta Marić (autor)

Avatar Url Luka Kovačić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 47-50 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovačić, L. & Senta, A. (1998) Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. Mljekarstvo, 48 (1), 47-50.
@article{article, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Luka and Senta, Ankica}, year = {1998}, pages = {47-50}, keywords = {fermentirani mlje\v{c}ni proizvodi, jogurt, zdravstvena, prehrambena i tr\v{z}i\v{s}na vrijednost, \v{z}ive bakterije mlje\v{c}ne kiseline, potro\v{s}nja i tr\v{z}i\v{s}te}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Proizvodnja i potro\v{s}nja fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda u Hrvatskoj}, keyword = {fermentirani mlje\v{c}ni proizvodi, jogurt, zdravstvena, prehrambena i tr\v{z}i\v{s}na vrijednost, \v{z}ive bakterije mlje\v{c}ne kiseline, potro\v{s}nja i tr\v{z}i\v{s}te} }
@article{article, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Luka and Senta, Ankica}, year = {1998}, pages = {47-50}, keywords = {fermented dairy products, yoghurt, wholesomeness, nutritive and marked value, variable lactic acid bacteria, consumption and market}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Wholesomeness, nutritional and market value of liquid fermented dairy products}, keyword = {fermented dairy products, yoghurt, wholesomeness, nutritive and marked value, variable lactic acid bacteria, consumption and market} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font