Pregled bibliografske jedinice broj: 186837
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 48 (1998), 1; 47-50 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 186837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
(Wholesomeness, nutritional and market value of liquid fermented dairy products)
Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48
(1998), 1;
47-50
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
fermentirani mlječni proizvodi ; jogurt ; zdravstvena ; prehrambena i tržišna vrijednost ; žive bakterije mlječne kiseline ; potrošnja i tržište
(fermented dairy products ; yoghurt ; wholesomeness ; nutritive and marked value ; variable lactic acid bacteria ; consumption and market)
Sažetak
Fermentirani mliječni proizvodi općenito se smatraju zdravim i visokovrijednim namirnicama u prehrambeni svih kategorija pučanstva, u prevenciji i liječenju različitih bolesti. Sve veća ponuda tradicionalnih, oplemenjenih i novih vrsta jogurta i sličnih proizvoda, njihova prehrambena i tržišna vrijednost, "funkcionalna" i probiotička svojstva u novije vrijeme privlače posebnu pozornost gospodarstva i šire stručne javnosti. Žive bakterije mliječne kiseline koje se unose u organizam s fermentiranim mliječnim proizvodima povoljno djeluju na obnavljanje zdravstveno povoljne crijevne mikroflore. Udjel fermentiranih mliječnih proizvoda u prehrani domaćeg pućanstva ne zadovoljava. Jamstvo veće potrošnje je u sustavnom isticanju njihove vrijednosti u prehrani ciljanih skupina potrošaća (djeca, starci, studenti, intelektualni djelatnici i dr.). Prednosti veće potrošnje obogaćenih proizvoda (voćni jogurt, proizvodi s dodacima žita, vitamina i mineralnih tvari, uporaba probiotičkih kultura i dr.)i u njihovoj djelatvornoj komercijalizaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts