Pregled bibliografske jedinice broj: 186682
Helicobacter pylori preosjetljivost na hranu u kroničnoj urtikariji
Helicobacter pylori preosjetljivost na hranu u kroničnoj urtikariji, 2004., magistarski rad, Medicinski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 186682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Helicobacter pylori preosjetljivost na hranu u kroničnoj urtikariji
(Helicobacter pylori and hypersensitivity on food in chronic urticaria)
Autori
Lakoš-Jukić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2004
Stranica
60
Mentor
Lipozenčić, Jasna
Ključne riječi
Helicobacter pylori; alergija na franu; kronična urtikarija
(Helicobacter pylori; food allergy; chronic urticaria)
Sažetak
Značenje Helicobacter pylori u etiopatogenezi kronične urtikarije kao i eradikacija adekvatnim liječenjem, procjenjena je u remisiji kronične urtikarije. U istraživanje je bilo uključeno 50 bolesnika s kroničnom urtikarijom i 50 bolesnika sa seborejičkim dermatitisom i rozacejom. U 56% bolesnika s kroničnom urtikarijom dokazana je infekcija s H. pylori, dok je u kontrolnoj skupini prevalencija iznosila 48%. U liječenju H. pylori nastupila je remisija kronične urtikarije u 4 bolesnika, što ne predstavlja statističku značajnost. Testiranjem na nutritivne alergene (skarifikacijski i prick test)dokazana je statistička značajnost u skupini bolesnika s kroničnom urtikarijom u odnosu na kontrolnu (p=0.006). Svi rezultati u provedenom istraživanju nameću potrebu uvođenja dijagnostičkih metoda za portvdu autoimunog podrijetla kronične urtikarije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
0108166
Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Zagreb
Profili:
Jasna Lipozenčić
(mentor)