Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185847

Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom


Valek, Kristina
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 185847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom
(Ascorbic acid in fruit juices determined by HPLC method)

Autori
Valek, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
03.12

Godina
2004

Stranica
34

Mentor
Mandić, Milena L.

Ključne riječi
vitamin C; HPLC; voćni sokovi
(vitamin C; HPLC; fruit juices)

Sažetak
Konzumiranje voćnih sokova jedan je od načina zadovoljavanja dnevnih potreba organizma za vitaminom C, najpoznatijim vitaminom s antioksidativnim svojstvima. U skladu sa zakonskim propisima provodi se redoviti nadzor koncentracije ovog vitamina u voćnim sokovima koji su u prometu. Kao najprikladnija metoda za ovo mjerenje, u radu laboratorija za javno zdravstvo se nametnula tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti. Izmjerene vrijednosti askorbinske kiseline kretale su se u rasponu od 0, 1 - 676 mg/L. Najviša prosječna koncentracija utvrđena je u skupini mutnih sokova, dok je u skupini bistrih voćnih sokova utvrđena velika razlika u koncentracijama što je ovisilo o proizvođaču i je li vitamin C dodavan proizvodu kao aditiv. Rezultati ovog ispitivanja ukazali su na važnost deklariranja koncentracije vitamina C na pojedinoj pakovini, kako bi potrošači imali točnu informaciju o količini vitamina C kojeg unose potrošnjom kupljenog voćnog soka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Valek, Kristina
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Valek, K. (2004) 'Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Valek, Kristina}, year = {2004}, pages = {34}, keywords = {vitamin C, HPLC, vo\'{c}ni sokovi}, title = {Askorbinska kiselina u vo\'{c}nim sokovima odre\djena HPLC metodom}, keyword = {vitamin C, HPLC, vo\'{c}ni sokovi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Valek, Kristina}, year = {2004}, pages = {34}, keywords = {vitamin C, HPLC, fruit juices}, title = {Ascorbic acid in fruit juices determined by HPLC method}, keyword = {vitamin C, HPLC, fruit juices}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font