Pregled bibliografske jedinice broj: 185847
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 185847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Askorbinska kiselina u voćnim sokovima određena HPLC metodom
(Ascorbic acid in fruit juices determined by HPLC method)
Autori
Valek, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.12
Godina
2004
Stranica
34
Mentor
Mandić, Milena L.
Ključne riječi
vitamin C; HPLC; voćni sokovi
(vitamin C; HPLC; fruit juices)
Sažetak
Konzumiranje voćnih sokova jedan je od načina zadovoljavanja dnevnih potreba organizma za vitaminom C, najpoznatijim vitaminom s antioksidativnim svojstvima. U skladu sa zakonskim propisima provodi se redoviti nadzor koncentracije ovog vitamina u voćnim sokovima koji su u prometu. Kao najprikladnija metoda za ovo mjerenje, u radu laboratorija za javno zdravstvo se nametnula tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti. Izmjerene vrijednosti askorbinske kiseline kretale su se u rasponu od 0, 1 - 676 mg/L. Najviša prosječna koncentracija utvrđena je u skupini mutnih sokova, dok je u skupini bistrih voćnih sokova utvrđena velika razlika u koncentracijama što je ovisilo o proizvođaču i je li vitamin C dodavan proizvodu kao aditiv. Rezultati ovog ispitivanja ukazali su na važnost deklariranja koncentracije vitamina C na pojedinoj pakovini, kako bi potrošači imali točnu informaciju o količini vitamina C kojeg unose potrošnjom kupljenog voćnog soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA