Pregled bibliografske jedinice broj: 185846
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 185846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje
(The physico-chemical properties os savory and sage honeys)
Autori
Novak, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.11
Godina
2004
Stranica
36
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
med vrijeska; med kadulje; fizikalno-kemijska svojstva; autentičnost
(savory honey; sage honey; physico-chemical properties; authenticity)
Sažetak
Botaničko podrijetlo meda jedno je od najvažnijih parametara kvalitete meda i ono znatno utječe na cijenu meda na tržištu ; obično potrošači više cijene monoflorne u odnosu na poliflorne vrste meda. Zadatak ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete meda vrijeska (Satureja sp.) i kadulje (Salvia sp.), medonosnih biljaka primorskog pojasa. Analizirano je 11 uzoraka meda vrijeska te 15 uzoraka meda kadulje. Osim provedene peludne analize, određen je udio vode, električna provodnost, slobodna kiselost, udio reducirajućih šećera i saharoze, te dijastatska aktivnost i hidroksimetilfurfural (HMF). U svim ispitanim uzorcima udio vode bio je nizak, upučujući na med odgovarajučeg stupnja zrelosti. S obzirom na peludnu analizu sedam uzoraka je imalo udio karakterističnih peludnih zrnaca niži od propisanog. Med vrijeska ima nisku vodljivost, srednje visoku kiselost i visoku dijastatsku aktivnost. Med kadulje karakterizira niska vodljivost, srednje visoka kiselost i dijastatski broj. Udio saharoze bio je nizak u svim analiziranim uzorcima. Udio HMF-a, izuzev kod jednog uzorka, bio niži od 10 mg / kg, što odgovara svježem i pažljivo procesiranom medu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113003
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ljiljana Primorac
(mentor)