Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185846

Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje


Novak, Ivana
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 185846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje
(The physico-chemical properties os savory and sage honeys)

Autori
Novak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.11

Godina
2004

Stranica
36

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
med vrijeska; med kadulje; fizikalno-kemijska svojstva; autentičnost
(savory honey; sage honey; physico-chemical properties; authenticity)

Sažetak
Botaničko podrijetlo meda jedno je od najvažnijih parametara kvalitete meda i ono znatno utječe na cijenu meda na tržištu ; obično potrošači više cijene monoflorne u odnosu na poliflorne vrste meda. Zadatak ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete meda vrijeska (Satureja sp.) i kadulje (Salvia sp.), medonosnih biljaka primorskog pojasa. Analizirano je 11 uzoraka meda vrijeska te 15 uzoraka meda kadulje. Osim provedene peludne analize, određen je udio vode, električna provodnost, slobodna kiselost, udio reducirajućih šećera i saharoze, te dijastatska aktivnost i hidroksimetilfurfural (HMF). U svim ispitanim uzorcima udio vode bio je nizak, upučujući na med odgovarajučeg stupnja zrelosti. S obzirom na peludnu analizu sedam uzoraka je imalo udio karakterističnih peludnih zrnaca niži od propisanog. Med vrijeska ima nisku vodljivost, srednje visoku kiselost i visoku dijastatsku aktivnost. Med kadulje karakterizira niska vodljivost, srednje visoka kiselost i dijastatski broj. Udio saharoze bio je nizak u svim analiziranim uzorcima. Udio HMF-a, izuzev kod jednog uzorka, bio niži od 10 mg / kg, što odgovara svježem i pažljivo procesiranom medu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113003

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Ivana
Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Novak, I. (2004) 'Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Ivana}, year = {2004}, pages = {36}, keywords = {med vrijeska, med kadulje, fizikalno-kemijska svojstva, autenti\v{c}nost}, title = {Fizikalno-kemijski parametri meda vrijeska i kadulje}, keyword = {med vrijeska, med kadulje, fizikalno-kemijska svojstva, autenti\v{c}nost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Ivana}, year = {2004}, pages = {36}, keywords = {savory honey, sage honey, physico-chemical properties, authenticity}, title = {The physico-chemical properties os savory and sage honeys}, keyword = {savory honey, sage honey, physico-chemical properties, authenticity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font