Pregled bibliografske jedinice broj: 185705
Anatomic bases for access to the bovine femoral nerve with injecting needle
Anatomic bases for access to the bovine femoral nerve with injecting needle // Veterinarski arhiv, 66 (1996), 4; 135-139 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 185705 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Anatomic bases for access to the bovine femoral nerve with injecting needle
Autori
Mihelić, Damir ; Buneta, Natalija ; Zobundžija, Mladen ; Babić, Krešimir ; Žvorc, Zdravko ; Slavica, Alen
Izvornik
Veterinarski arhiv (0372-5480) 66
(1996), 4;
135-139
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
nervus femoralis ; cattle
Sažetak
U radu su istražene mogućnosti pristupa do bedrenog živca kod junadi. Istraživanje je sprovedeno na truplima deset junadi prosječne težine 300 do 400 kilograma. Pristup iglom do bedrenog živca u junadi moguć je na sredini linije koja spaja tuber coxae i processus spinosus šestog slabinskog kralješka, ubodom u dubinu oko 12 centimetara u kaudoventralnom smjeru pod kutom od oko 45 stupnjeva. Mogućnost pristupa postoji iz kuta koji zatvaraju linije između processusa spinosusa šestog slabinskog kralješka i tubera coxae te linije između tubera coxae i tubera sacrale, ubodom u dubinu od oko 12 do 15 centimetara u kranioventralnom smjeru. Rad je izvorni znanstveni članak iz područja primijenjene anatomije. Polučeni rezultati mogu se primijeniti u praksi prilikom anestezije kod svih operativnih zahvata na stražnjim nogama junadi i upravo u ovoj činjenici očituje se najveće značenje ovog rada.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- FISHLIT