Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185398

Kvaliteta mlijeka paških ovaca


Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Havranek, Jasmina; Mioč, Boro
Kvaliteta mlijeka paških ovaca // 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. str. 25-27 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 185398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mlijeka paških ovaca
(Milk quality from Paška sheep)

Autori
Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Pecina, Marija ; Havranek, Jasmina ; Mioč, Boro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Hrvatska mljekarska udruga - Zagreb, 2004, 25-27

Skup
36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 28.11.2004. - 01.12.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
paška ovca; stadij laktacije; ovčje mlijeko; sastav mlijeka; fizikalna svojstva
(paška sheep; lactation stage; sheep milk; milk composition; physical properties)

Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi kvalitetu kemijskog sastava i fizikalnih svojstava mlijeka paških ovaca. Istraživan je utjecaj stada (A, B i C), i stadija laktacije (0-50. dana ; 51-100. dana i od 101. dana do zasušenja) na promjene količina suhe tvari, masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti te pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Kontrole mliječnosti provedene su svakih 30 dana od početka do kraja muznog perioda. Prosječna količina suhe tvari, masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari bez masti u 680 uzoraka mlijeka bila je: 18, 94% ; 7, 87% ; 5, 73%, 4, 72% ; 11, 06%. U mlijeko je utvrđena prosječna pH vrijednost6, 59 i točka ledišta -0, 5716°C. Stado je imalo značajan (P<0, 01 i P<0, 05) utjecaj na kemijski sastav mlijeka i na pH vrijednost. Utvrđen je značajan (P<0, 01) utjecaj stadija laktacije na količinu suhe tvari, masti, bjelančevina, suhe tvari bez masti i pH vrijednost (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Havranek, Jasmina; Mioč, Boro
Kvaliteta mlijeka paških ovaca // 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb, 2004. str. 25-27 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Antunac, N., Samaržija, D., Pecina, M., Havranek, J. & Mioč, B. (2004) Kvaliteta mlijeka paških ovaca. U: Hrvatska mljekarska udruga (ur.)36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka..
@article{article, author = {Antunac, Neven and Samar\v{z}ija, Dubravka and Pecina, Marija and Havranek, Jasmina and Mio\v{c}, Boro}, year = {2004}, pages = {25-27}, keywords = {pa\v{s}ka ovca, stadij laktacije, ov\v{c}je mlijeko, sastav mlijeka, fizikalna svojstva}, title = {Kvaliteta mlijeka pa\v{s}kih ovaca}, keyword = {pa\v{s}ka ovca, stadij laktacije, ov\v{c}je mlijeko, sastav mlijeka, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Samar\v{z}ija, Dubravka and Pecina, Marija and Havranek, Jasmina and Mio\v{c}, Boro}, year = {2004}, pages = {25-27}, keywords = {pa\v{s}ka sheep, lactation stage, sheep milk, milk composition, physical properties}, title = {Milk quality from Pa\v{s}ka sheep}, keyword = {pa\v{s}ka sheep, lactation stage, sheep milk, milk composition, physical properties}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font