Pregled bibliografske jedinice broj: 182746
Vitamini u mlijeku
Vitamini u mlijeku // Mljekarstvo, 54 (2004), 2; 89-90 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 182746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitamini u mlijeku
(Vitamins in milk)
Autori
Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 54
(2004), 2;
89-90
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
vitamini; mlijeko
(vitamins; milk)
Sažetak
Mnogim potrošačima najčešće je znano da mlijeko sadrži veliku količinu kalcija, ali često se zanemaruje podatak da mlijeko sadrži 14 od 18 za život ključnih vitamina i minerala. Novije analize mlijeka utvrđuju da mlijeko sadrži više hranjivih sastojaka nego su to ranija mjerenja pokazala. Mlijeko sadrži 14 od 18 važnih vitamina i minerala. Mjerenja unazad godinu dana pokazala su da su osobito značajne količine joda i selena. Švedska nacionalna prehrambena administracija preporučila je piti pola litre mlijeka dnevno i sa time zadovoljiti značajnu količinu preporučenih dnevnih količina 14 od 18 vitamina i minerala. Čimbenici koji utječu na sastav mlijeka su pasmina, načini hranidbe krava, sezonske promjene, okoliš te sistem i frekvencija mužnje. Ostali, koji mogu utjecati na sadržaj hranjivih tvari u mliječnim proizvodima su primjena različitih temperatura toplinske obrade, različitih preradbenih tehnika, preraspodjela sastojaka između masti i vodene faze te utjecaj različitih starterskih kultura na neke vitamine topive u vodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB Abstracts
- Food Science&Technology ABS
- Foodline
- Food Science&Technology
- Toxline
- CAB Health
- Agris
- World transl. Index
- Packaging
- Sscience&Technology
- Chemical Abstracts search