Pregled bibliografske jedinice broj: 182723
Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije
Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije // Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj : zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2003. str. 48-73 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 182723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje i zaštita autohtonih sireva na području Primorsko-goranske županije
(Technology of cheeses production and protection of autochthonous cheeses on Primorsko-Goranska region)
Autori
Štimac, Mihovil ; Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Brajan, Mladen ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj : zbornik predavanja
/ Barać, Zdravko - Zagreb : Hrvatski stočarski selekcijski centar, 2003, 48-73
Skup
Peto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.10.2003. - 10.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
tehnologija autohtonih sireva; zaštita
(autochthonous cheese technology; protection)
Sažetak
Na području Primorsko-goranske županije proizvodi se nekoliko poznatih autohtonih sireva: Krčki, Creski i Grobnički sir. Sirevi se proizvode iz nepasteriziranog mlijeka, a specifičnost im daje: klima, zemljopisni položaj, tlo, voda, botanički sastav prirodnih livada i pašnjaka, pasmina stoke te tradicionalne navike i običaji lokalnog stanovništva. Rad obrađuje zaštitu izvornosti te tehnologiju proizvodnje.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb