Pregled bibliografske jedinice broj: 181873
Bioelektrička impedancija za određivanje promjena tijekom smrzavanja na mišićju brancina (Dicentrarchus labrax)
Bioelektrička impedancija za određivanje promjena tijekom smrzavanja na mišićju brancina (Dicentrarchus labrax), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 181873 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička impedancija za određivanje promjena tijekom smrzavanja na mišićju brancina (Dicentrarchus labrax)
(Bioelectrical impedance analysis for determining characteristics of sea bass (Dicentrarchus labrax) muscle during freezing)
Autori
Knezić, Koraljka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.05
Godina
2004
Stranica
42
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
bioelektrička impedancija; brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje
(bioelectric impedance; sea bass (Dicentrarchus labrax); freezing)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati promjene koje se javljaju tijekom sporog postupka smrzavanja na mišićnom tkivu brancina (Dicentrarchus labrax) primjenom metode bioelektričke impedancije. Uzorci su podvrgnuti dvostrukom smrzavanju. Električka mjerenja vršena su u frekvecijskom rasponu od 100 Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija (R) i reaktancija (X). Vrijednosti modula impedancije (|Z|) i faznog kuta (φ ) određene su računskim putem. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode (aw-vrijednost), sposobnost vezanja vode i gubitak mase uzrokovan iscjeđivanjem tekućine (dripp loss). Rezultati su pokazali da u ograničenom frekvencijskom rasponu postoje razlike za sve električke parametre ako se uspoređuju svježi uzorci i uzorci nakon smrzavanja, dok te razlike ne postoje ako se uspoređuju uzorci nakon prvog i drugog smrzavanja. Slični rezultati dobiveni su i određivanjem aw – vrijednosti ; razlika je postojala između svježih i smrznutih uzoraka, ali ne i između dvostruko smrzavanih uzoraka. Nakon prvog i drugog smrzavanja došlo je do smanjenja sposobnost vezanja vode kao i gubitka na masi zbog iscjeđivanja tekućine pa se može zaključiti da ta dva parametra predstavljaju dobre pokazatelje dvostrukog smrzavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)