Pregled bibliografske jedinice broj: 181277
Određivanje glukoze u hrani pomoću amperometrijskog biosenzora
Određivanje glukoze u hrani pomoću amperometrijskog biosenzora, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 181277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glukoze u hrani pomoću amperometrijskog biosenzora
(Determination of glucose in food by amperometric biosensor)
Autori
Tićac, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.10
Godina
2003
Stranica
55
Mentor
Grabarić, Zorana
Ključne riječi
glukozni biosenzor; glukoza-oksidaza; glukoza; amperometrija; ciklička voltametrija; hrana
(glucose biosensor; glucose oxidase; glucose; amperometry; cyclic voltammetry; food)
Sažetak
Istraženo je djelovanje elektrokemijskog biosenzora za mjerenje koncentracije glukoze s glukoza-oksidazom (GOD), koja je imobilizirana na površinu modificirane grafitne elektrode. Kao elektroaktivna površina na čvrstoj grafitnoj elektrodi služio je elektrokristalizirani sloj kalijeva niklova(II) heksacianoferata (NiHCF). Glukoza-oksidaza bila je imobilizirana na površinu elektrokristaliziranog sloja uklapanjem enzima u strukturu hidrogela. Priređeni enzimski amperometrijski biosenzori s NiHCF grafitnim elektrodama, karakterizirani su cikličkom voltametrijom i amperometrijom. Osim određivanja osnovnih karakteristika biosenzora također je ispitan i utjecaj organskog otapala (etanola) na amperometrijski odziv biosenzora. Mjerenja glukoze u uzorcima hrane vršena su pri potencijalu od – 50 mV prema kalomelovoj elektrodi Hg | Hg2Cl2 | 3M KCl u 0, 1 M KCl i 0, 1 M fosfatnom puferu pri pH = 5, 5 i u sustavu organsko otapalo/fosfatni pufer.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija