Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180815

Djelovanje NaCl-a na početnu temperaturu zamrzavanja pilećeg surimija


Qetaj, Lindita
Djelovanje NaCl-a na početnu temperaturu zamrzavanja pilećeg surimija, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 180815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje NaCl-a na početnu temperaturu zamrzavanja pilećeg surimija
(Effect of NaCl on initial freezing point of chicken surimi)

Autori
Qetaj, Lindita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.05

Godina
2004

Stranica
56

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; pileći surimi; NaCl
(initial freezing point; DTA; chicken surimi; NaCl)

Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) uzoraka pilećeg surimija koji su u različitim masenim omjerima (w = 1 - 10%) pomiješani s NaCl. Uzorci pilećeg surimija pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od mesa mladih tovljenih pilića brojlera. Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućila je neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja uzoraka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo +/- 3s), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija prije miješanja s NaCl iznosio je 82, 87%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela NaCl i početne temperature zamrzavanja. Za regresijski model određen je koeficijent determinacije koji iznosi R2 = 0, 97. Povećanjem masenog udjela NaCl početna temperatura zamrzavanja pilećeg surimja se snižava u rasponu od -0, 28 do -8, 90 °C. Usporedba početne temperature zamrzavanja Ti uzoraka pilećeg surimija, pilećeg mesa s dodatkom NaCl i vodenih otopina NaCl, kao funkcije masenih udjela NaCl preračunatih na ukupnu masu slobodne vode u navedenim uzorcima, pokazuje dobro slaganje. Ovaj rezultat pokazuje da tijekom procesa zamrzavanja ne dolazi do značajnijih inerakcija između NaCl i miofibrilarnih proteina pilećeg surimija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Qetaj, Lindita
Djelovanje NaCl-a na početnu temperaturu zamrzavanja pilećeg surimija, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Qetaj, L. (2004) 'Djelovanje NaCl-a na početnu temperaturu zamrzavanja pilećeg surimija', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Qetaj, Lindita}, year = {2004}, pages = {56}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, pile\'{c}i surimi, NaCl}, title = {Djelovanje NaCl-a na po\v{c}etnu temperaturu zamrzavanja pile\'{c}eg surimija}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, pile\'{c}i surimi, NaCl}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Qetaj, Lindita}, year = {2004}, pages = {56}, keywords = {initial freezing point, DTA, chicken surimi, NaCl}, title = {Effect of NaCl on initial freezing point of chicken surimi}, keyword = {initial freezing point, DTA, chicken surimi, NaCl}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font