Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180451

Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta


Popadić-Zemunić, Ksenija
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 180451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta
(Examination of rheological properties of some types of fresh cheese, cheese spread and butter from Croatian dairy market)

Autori
Popadić-Zemunić, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.12

Godina
2003

Stranica
33

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
kakvoća teksture; čvrstoća; stabilnost; penetrometrija; sinereza
(texture quality; firmness; structure; stability; penetrometry; syneresis)

Sažetak
U radu je analizirano 17 uzoraka mliječnih proizvoda domaći proizvođača. Ispitivanje reoloških svojstava odabranih mliječnih proizvoda obuhvaćalo je mjerenja čvrstoće penetrometrom, stabilnosti određivanjem stupnja sinereze i indeksa tečenja, kakvoće strukture određivanjem koeficijenta permeabilnosti, te reoloških parametara koeficijanta konzistencije i indeksa tečenja. Utvrđene su sličnosti i različitosti u teksturalnim svojstvima ovisno o udjelu mliječne masti, proteina te ukupne suge tvari u proizvodu. Ukupni rezultati pokazali su visoku kakvoću teksture ispitivanih uzoraka svježeg sira, topljenog sira, sira za mazanje i maslaca s domaćeg tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Popadić-Zemunić, Ksenija
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Popadić-Zemunić, K. (2003) 'Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popadi\'{c}-Zemuni\'{c}, Ksenija}, year = {2003}, pages = {33}, keywords = {kakvo\'{c}a teksture, \v{c}vrsto\'{c}a, stabilnost, penetrometrija, sinereza}, title = {Ispitivanje reolo\v{s}kih svojstava svje\v{z}ih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {kakvo\'{c}a teksture, \v{c}vrsto\'{c}a, stabilnost, penetrometrija, sinereza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popadi\'{c}-Zemuni\'{c}, Ksenija}, year = {2003}, pages = {33}, keywords = {texture quality, firmness, structure, stability, penetrometry, syneresis}, title = {Examination of rheological properties of some types of fresh cheese, cheese spread and butter from Croatian dairy market}, keyword = {texture quality, firmness, structure, stability, penetrometry, syneresis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font