Pregled bibliografske jedinice broj: 180451
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje reoloških svojstava svježih sireva, namaza i maslaca s hrvatskog tržišta
(Examination of rheological properties of some types of fresh cheese, cheese spread and butter from Croatian dairy market)
Autori
Popadić-Zemunić, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
2003
Stranica
33
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kakvoća teksture; čvrstoća; stabilnost; penetrometrija; sinereza
(texture quality; firmness; structure; stability; penetrometry; syneresis)
Sažetak
U radu je analizirano 17 uzoraka mliječnih proizvoda domaći proizvođača. Ispitivanje reoloških svojstava odabranih mliječnih proizvoda obuhvaćalo je mjerenja čvrstoće penetrometrom, stabilnosti određivanjem stupnja sinereze i indeksa tečenja, kakvoće strukture određivanjem koeficijenta permeabilnosti, te reoloških parametara koeficijanta konzistencije i indeksa tečenja. Utvrđene su sličnosti i različitosti u teksturalnim svojstvima ovisno o udjelu mliječne masti, proteina te ukupne suge tvari u proizvodu. Ukupni rezultati pokazali su visoku kakvoću teksture ispitivanih uzoraka svježeg sira, topljenog sira, sira za mazanje i maslaca s domaćeg tržišta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija