Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180311

Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i čuvanjem svježeg povrća u hladnjaku


Šolaja, Željka
Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i čuvanjem svježeg povrća u hladnjaku, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 180311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i čuvanjem svježeg povrća u hladnjaku
(Permeability changes of polymeric films after being in contact with acetic acid solution and fresh vegetable during cold storage)

Autori
Šolaja, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2003

Stranica
42

Mentor
Ciković, Nada

Ključne riječi
polimerni materijali; propusnost; pakiranje; kisik; ugljikov dioksid
(polymeric materials; permeability; packaging; oxygen; carbon dioxide)

Sažetak
Jedno od najvažnijih svojstava polimernih materijala koji se koriste za ambalažiranje prehrambenih proizvoda je njihova propusnost na plinove, a također je važna i njihova otpornost prema kemijskoj prirodi namirnice, pa se često kao simulanti hrane koriste modelne otopine, a uvjeti testiranja uzoraka ovise o uvjetima čuvanja upakirane namirnice. U radu su provedena ispitivanja propusnosi polipropilenskih monofilmova, te laminata polietilen/poliester na plinove kisik i ugljikov dioksid. Mjerenja su provedena na temperaturi od 20 i 60°C i to prije i nakon skladištenja svježe rezanog kupusa 9 dana na 4°C. Isti uzorci bili su podvrgnuti i djelovanju octene kiseline i to 10 dana na 40°C. Ispitana je i opća migracija tj. prijelaz sastojaka iz ambalaže u hranu i to nakon izlaganja uzoraka djelovanju destilirane vode (10 dana na 40°C). Izmjerene su niske vrijednosti propusnosti za neobrađene uzorke dok su za obrađene uzorke te vrijednosti bile puno veće i povećavale su se porastom temperature. Iznimka je bila propusnost laminata polietilen/poliester, čija je vrijednost bila niža na 60°C nego na 20°C, vjerojatno zbog bubrenja. Niske su vrijednosti opće migracije mnogo niže od zakonom utvrđenih vrijednosti što osigurava primjenu materijala i udovoljava EU smjernicama o količini ukupne tvari koja smije migrirati iz polimernog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058004

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Ciković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šolaja, Željka
Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i čuvanjem svježeg povrća u hladnjaku, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šolaja, Ž. (2003) 'Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i čuvanjem svježeg povrća u hladnjaku', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}olaja, \v{Z}eljka}, year = {2003}, pages = {42}, keywords = {polimerni materijali, propusnost, pakiranje, kisik, ugljikov dioksid}, title = {Promjena propusnosti polimernih folija obradbom s octenom kiselinom i \v{c}uvanjem svje\v{z}eg povr\'{c}a u hladnjaku}, keyword = {polimerni materijali, propusnost, pakiranje, kisik, ugljikov dioksid}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}olaja, \v{Z}eljka}, year = {2003}, pages = {42}, keywords = {polymeric materials, permeability, packaging, oxygen, carbon dioxide}, title = {Permeability changes of polymeric films after being in contact with acetic acid solution and fresh vegetable during cold storage}, keyword = {polymeric materials, permeability, packaging, oxygen, carbon dioxide}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font