Pregled bibliografske jedinice broj: 180167
Parametri proizvodnje i svojstva autohtonog slavonskog sira iz okolice Slatine
Parametri proizvodnje i svojstva autohtonog slavonskog sira iz okolice Slatine, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180167 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri proizvodnje i svojstva autohtonog slavonskog sira iz okolice Slatine
(Process parameters and basic properties of autochtony type of Slavonian cheese from Slatina region)
Autori
Gajčević, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2002
Stranica
40
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
svježe mlijeko; autohtoni sir; proces proizvodnje; sastav; senzorska ocjena
(raw milk; special type of autochtony cheese; production process; sensory evaluation)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi proces proizvodnje autohtonog sira na poljoprivrednom gospodarstvu, kao i sirovine za njegovu proizvodnju sa područja okolice Slatine, te višekratno proces ponoviti u laboratorijskim uvjetima. Eksperimentalni uzorci sira proizvedeni su od sirovog mlijeka kiselosti 7.4 do 8.0 °SH i prosječnim brojem bakterija 1.16 x 10**5/cm**3. Mlijeko je zagrijano na 30-32 °C i držano na toj temperaturi 3 sata, dok traje koagulacija. Za vrijeme fermentacije sira tijekom 24 sata praćene su promjene kiselosti, elektrokemijskog potencijala, permeabilnosti i čvrstoće. Randman sira u prosjeku se kretao 12-15%. senzorska ocjena sira pokazala je da je sir okusom, mirisom, teksturom i izgledom poželjan za potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija