Pregled bibliografske jedinice broj: 179682
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 179682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa
(Effect of NaCl on initial freezing point of beef)
Autori
Obrecht, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.04
Godina
2003
Stranica
60
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; juneće meso; NaCl
(initial freezing point; DTA; beef; NaCl)
Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA)određena je počtna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka junećeg mesa koji su u različitim masenim omjerima pomiješani s NaCl (w = 0 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućila je neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja uzoraka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtaracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ± ; 3s ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku junećeg mesa prije miješanja s NaCl iznosi 76, 59%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka junećeg mesa određena je iz DTA krivulje. Povećanjem masenog udjela NaCl početna temperatura zamrzavanja uzoraka junećeg mesa se snižava u rasponu od -1, 04 do -9, 32 oC. Lineranom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela NaCl i početne temperature zamrzavanja. Koeficijent determinacije iznosi R2 = 0, 95. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima (Phamovim (1994.) i Chang-Taovim (1981.) modelom).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113008
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dragan Kovačević
(mentor)