Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 179682

Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa


Obrecht, Ksenija
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 179682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa
(Effect of NaCl on initial freezing point of beef)

Autori
Obrecht, Ksenija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.04

Godina
2003

Stranica
60

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; juneće meso; NaCl
(initial freezing point; DTA; beef; NaCl)

Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA)određena je počtna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka junećeg mesa koji su u različitim masenim omjerima pomiješani s NaCl (w = 0 - 10%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućila je neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja uzoraka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtaracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo &plusmn ; 3s ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku junećeg mesa prije miješanja s NaCl iznosi 76, 59%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka junećeg mesa određena je iz DTA krivulje. Povećanjem masenog udjela NaCl početna temperatura zamrzavanja uzoraka junećeg mesa se snižava u rasponu od -1, 04 do -9, 32 oC. Lineranom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela NaCl i početne temperature zamrzavanja. Koeficijent determinacije iznosi R2 = 0, 95. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima (Phamovim (1994.) i Chang-Taovim (1981.) modelom).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Obrecht, Ksenija
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Obrecht, K. (2003) 'Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja junećeg mesa', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Obrecht, Ksenija}, year = {2003}, pages = {60}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, june\'{c}e meso, NaCl}, title = {Djelovanje NaCl na po\v{c}etnu temperaturu zamrzavanja june\'{c}eg mesa}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, june\'{c}e meso, NaCl}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Obrecht, Ksenija}, year = {2003}, pages = {60}, keywords = {initial freezing point, DTA, beef, NaCl}, title = {Effect of NaCl on initial freezing point of beef}, keyword = {initial freezing point, DTA, beef, NaCl}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font