Pregled bibliografske jedinice broj: 179287
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti // PriMath 2003
Zagreb, Hrvatska, 2003. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 179287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
(Determination of inhibition time as index of antioxidant activity)
Autori
Gajdoš Kljusurić Jasenka ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
PriMath 2003
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.09.2003. - 26.09.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
BR reakcija; vrijeme inhibicije
(BR reaction; inhibition time)
Sažetak
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za odredivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr.voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica , gdje se podaci interpoliraju i Newtonovom metodom računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je takoder izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Kruhak
(autor)
Želimir Kurtanjek
(autor)
Senka Djaković
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)